Na voru se chystá plout do Ameriky. V malé kabině bude žít dva roky

15. listopad 2015

Vor ze smrkových kmenů kotví na hladině Lipna u Frymburku. Patří Jozefu Boháčovi, který se chystá na tomto netradičním plavidle až do Ameriky. Chce přeplout z Portugalska na mexický poloostrov Yucatán.

„Cíl jsme vybrali kvůli proudům a větrům, které by nám měly pomoci se tam dostat. Vor jsme postavili ze šestnácti smrkových kmenů, je dlouhý 12,4 metru a vepředu široký 5 metrů a vzadu necelých 7 metrů. Výška hlavního stěžně je 12 metrů,“ popisuje Jozef Boháč.

Posádka ale budeme žít především v malé kabině. Ta je krytá plachtou, aby chránila námořníky před nepřízní počasí a také jim pomáhala chytat dešťovou vodu. Uvnitř má šest skládacích lůžek, stůl s lavicí a kuchyňskou linku s dřezem a plynovým vařičem. „Možná se také necháme inspirovat říčními voraři, kteří mívali na vorech ohniště,“ dodává Josef Boháč.

Zvláštním vybavením je pak těžký kovový kompas, který už má za sebou cestu kolem světa. „Dostali jsme ho od jednoho zájemce, který s námi chce také plout. Plánujeme na voru ještě vytvořit takový řídící pultík a kompas by měl být jeho součástí,“ vypráví.

Jozef Boháč začal s pomocí dalších nadšenců stavět plavidlo před dvěma lety. V zimě pokáceli stromy, dovezli je do haly, nechali vyschnout, a v létě dali dohromady základní konstrukci. Letos vor dokončili a začali ho testovat na vodě.

Při zkouškách Jozef Boháč podle svých slov zjistil, že plavba na Yucatán pouze za využití plachet bude možná. Přesto nechce odjezd uspěchat. „Budeme se ještě připravovat, protože každé plavidlo musí splňovat nějaké podmínky, aby neohrožovalo ostatní lodě. Například nám nařídili motor, i když ho na samotnou plavbu nebudeme potřebovat,“ říká.

Jozef Boháč s redaktorem Zdeňkem Zajíčkem v kabině voru

Motor ale otevírá možnost dalšího zpestření cesty. „Řekli jsme si, že když už budeme mít motor, nenecháme vor převézt do Portugalska kamionem, ale poplujeme po kanálech a řekách z Prahy,“ prozrazuje Jozef Boháč. Celý příští rok chce ještě plavidlo testovat a vylepšovat. Vyplout na moře by měl na jaře roku 2017.

Stále také ještě hledá další zájemce o plavbu. „Je to pořád otevřené, posádka se asi bude trochu střídat a proměňovat cestou, protože málokdo bude moci strávit na voru celou plánovanou dobu,“ vysvětluje. Celkem by posádku měli tvořit čtyři lidé. Jozef Boháč počítá s tím, že on sám stráví na vodě celé dva roky.

Spustit audio