Na Vltavě začala vodácká sezóna. Nejdelší českou řeku odemkli ve Vyšším Brodě

15. duben 2019 08:40

Vodáci odemkli Vltavu. Oficiálně tak začala sezóna na nejdelší české řece, kterou každý rok splouvá až čtvrt milionu lidí. Jejich plavbám v sobotu požehnal převor vyšebrodského kláštera Jan Justin Berka.

Řeku pro vodáky pak velkým dřevěným klíčem odemkl starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák. „Samozřejmě bych si přál, aby řeka po skončení vodácké sezóny byla tak pěkně čistá jako dnes. Všem vodákům: Ahoj!“ zakončil svůj proslov.

Podmínky pro splouvání byly podle Pavla Mačudy ze sdružení půjčoven lodí a kempů na Vltavě dobré. „Teče asi 23 kubíků, takže máme štěstí. Povodí Vltavy nám vyšlo vstříc a na tento den snížilo stav vody, takže je to pohodové na sjíždění,“ popsal.

Vodáci si mohli při odemykání vybrat ze dvou tras. „Kratší trasa je deset kilometrů do Rožmberku, trvá to asi hodinku a půl. Koho neodradí počasí a chce si to prodloužit, může jet až do Nahořan, což je dvacet kilometrů, ale je to asi na tři až čtyři hodiny,“ řekl Pavel Mačuda.

Vodáci definitivně zamkli Lužnici. Za vysokého stavu vody pluli ze Suchdola do Majdaleny

Vodáci zamkli Lužnici

Vyplout, nebo jít pěšky? Tuhle otázku si na Boží hod vánoční položily desítky vodáků v kempu u Suchdola na Lužnicí. Místní vodácký klub tam zamykal řeku takzvaně na druhý západ a s tím je už tradičně spojená plavba do Majdaleny.

Kratší trasu do Rožmberku si vybral i Radek Vovsík z Jihlavy. „Ze zásady nejezdíme v létě, když tady jsou ty kolony lodí, ale jinak na jaře a na podzim si Vltavu dáváme rádi,“ komentoval.

Chladnější sobotní počasí ho neodradilo. „Cvaknutí se vůbec nebojíme a spali jsme ve stanu. Byli jsme jediný stan v celém kempu, ráno jsme se museli trošku rozhýbat, ale jinak to bylo dobré,“ smál se.

Během slavnostního odemykání splulo řeku Vltavu z kempu ve Vyšším Brodě zhruba padesát vodáků. Hlavní sezóna začne v červnu, kdy budou na řeku jezdit školní výlety. Největší zájem pak mají vodáci o splouvání řeky na začátku července.

Spustit audio

Související