Na úzkokolejku ráno vlaky nevyjely, provozovatel neměl osvědčení

3. říjen 2017

Na vlaky v úterý ráno marně čekali cestující v Nové Bystřici, Nové Včelnici nebo Obratani. Jindřichohradecké místní dráhy, které provozují úzkokolejku, je musely nahradit autobusy. Drážní úřad totiž společnosti nevydal osvědčení dopravce.

„Lidé sedí vevnitř, zvlášť když je takové počasí, a čekají, až zahouká vlak. Pak teprve vyjdou. Ale dneska nezahoukal,“ popisovala situaci během deštivého rána pokladní v Nové Včelnici.

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy musela provoz na úzkokolejce zastavit, protože nedostala od Drážního úřadu osvědčení dopravce. „My jsme provozovatele dráhy vyzvali, aby doplnil některé údaje, což se bohužel nestalo. Proto jsme nemohli vydat platné osvědčení, což znamená, že v tuto chvíli by neměl vyjet žádný vlak,“ vysvětlil mluvčí Drážního úřadu Martin Novák.

Náhradní přepravu zajišťovaly autobusy. Využili je například František a Zdeněk při cestě do práce. „Jinak bych musel zavolat do podniku, aby někdo přijel,“ komentoval jeden. „Autobusem to jde, jedou dva, jeden před šestou a druhý po šesté, ale je to podstatně dražší,“ dodal druhý.

O tom, že v úterý na jindřichohradecké úzkokolejce vlaky jezdit nebudou, nevěděli ani někteří zaměstnanci, například pokladní z Nové Včelnice. „Ještě včera, než jsem šla domů, jsem vůbec nic nevěděla. Pak přijdu domů a dcera mi říká, že nám zítra nejezdí vlaky,“ vyprávěla.

Jak uvedl Ivan Študlar ze společnosti JIKORD, která dopravu v Jihočeském kraji koordinuje, kraj byl připravený v případě, že by tato situace trvala delší dobu, aktivovat krizový plán. Ten má už z doby, kdy se Jindřichohradecké místní dráhy ocitly v insolvenci. „Kdyby to trvalo delší dobu, tak normálně dostanou výpověď a my si to zajistíme autobusovou dopravou,“ dodal.

Ředitel Jindřichohradeckých místních drah Boris Čajánek se v úterý snažil rychle dodat všechny dokumenty potřebné k vydání osvědčení. To se mu podařilo během dopoledne a před polednem se na koleje vlaky vrátily.

Podle vedení společnosti už je provoz obnovený podle platného jízdního řádu.

Na jindřichohradecké úzkokolejce byla výluka, protože provozovatel neměl platné osvědčení
autor: hoch
Spustit audio