Na třeboňských lukách zapadl tank. Stal se atrakcí pro děti

12. květen 2015

Při osvobození Třeboně před sedmdesáti lety zapadl na mokrých lukách jedinečný německý velitelský tank zvaný tygr. Stal se symbolem konce války a také zpestřením prvních mírových dní pro místní děti.

„Houpali jsme se na hlavni, kam jsme mohli, tam jsme lezli. Bylo to něco,“ vypráví Jan Přibyl z Třeboně, kterému tehdy bylo sedm let.

Kapitán tanku E. N. von Diest Körber

Dodnes si také vybavuje, jak Rusové tank za několik dní z bahna a rašeliny vytahovali pomocí pásových traktorů. Poté válečné vozidlo naložili na vagon a odvezli.

Okolnosti zmapoval historik Vladimír Kos. „Jednotky německé armády ustupovaly v květnu 1945 směrem na České Budějovice. Ke Kopečku, což je novější část Třeboně, dorazili až uprostřed noci 10. května. Tanku velel kapitán Körber, který neznal terén a záludnosti mokrých luk, takže sjel ze silnice a zde zapadl,“ popisuje.

Historik pátral i po dalším osudu velitele tanku. Ten se po válce usadil v německém městě Hannover, kde působil jako správce městských parků a lesů.

Samotný tank si nejprve chtěli Rusové odvézt do své země, ale protože se jim to nepodařilo, skončil v kladenských hutích.

autoři: pfr , Andrea Poláková
Spustit audio