Na Třeboňsku začal výlov největšího českého rybníka. Rožmberk vydá až 150 tun ryb

11. říjen 2019 14:25

Rybáři zatáhli sítě na největším českém rybníku Rožmberk. Do neděle z něj chtějí vylovit desítky tun ryb, převážně kaprů. Jejich cena před Vánoci bude stejná jako loni, za kilogram u stánku lidé zaplatí kolem 100 korun.

Práci zhruba padesátky rybářů, kteří nejen na pramicích, ale také pomocí dlouhých lan zatahují sítě, řídí od pátečního rána vedoucí střediska Rožmberk Stanislav Vestfál.

Odhadnout, kolik ryb napoprvé v sítích uvízlo, je podle něj velmi těžké. „Je tu hloubka, takže se odhaduje špatně, ale kolem 200 metráků to může být,“ říká. Celkem by měl Rožmberk vydat až 150 tun ryb.

Práci rybářů v lovišti si na mobilní telefon fotí návštěvnice Lenka. Společně s kamarádkami přijela až z Turnova. „My jsme parta, nás je tady osm ženských. Jsme tu poprvé a stoprocentně ochutnáme candáta,“ vypráví.

Dravé ryby, jako je candát, tolstolobik, amur nebo sumec, tvoří až čtvrtinu rybí obsádky na Rožmberku. Lidé si je můžou při třídění u kádí také prohlédnout.

Čtěte také

Výlov si tradičně nenechají ujít děti ze základní školy v Lužnici. Doprovodila je sem učitelka Petra Lorencová. „Vždycky přijedeme na kole a je to taková tradice. Máme pro děti projektový den, kdy se dozví o rybách, je to v rámci přírodovědy,“ popisuje.

Roztříděné ryby odvážejí od kádí nákladní auta přímo na sádky. „Naše sádky se začnou postupně plnit. Výlovy na Třeboňsku potrvají až do konce listopadu. Ne všechny ryby končí na vánočním trhu, některé už se prodávají v průběhu měsíce října, ale větší podíl je pro vánoční trh,“ dodává Josef Malecha z Rybářství Třeboň.

Celkem letos Rybářství Třeboň vyloví z 250 rybníků asi 2200 tun kaprů a 200 tun ryb vedlejších.

Související