Na Svatém Kameni zjistíte, zda se blíží konec světa, a naberete si léčivou vodu

19. červenec 2015

Hned dvě zajímavé kaple můžete navštívit na Svatém Kameni, nedaleko jihočeských hranic s Rakouskem u Rychnova nad Malší. Jedna z nich vyrostla kolem dvou obrovských balvanů, které nyní zabírají skoro celý vnitřní prostor kaple.

Podle pověsti se tu asi roku 1500 pastýřům zjevila Panna Marie. Seděla na kameni, obklopená nebeskou září a doprovázená prozpěvujícími anděly. Jedna z verzí pověsti pak říká, že andělé ohromný kámen rozpůlili na dvě části a ty se prý od sebe neustále vzdalují.

To redaktorovi Českého rozhlasu potvrdili nedávno návštěvníci kaple. „Můj strýc, který se sem vrátil po letech vypráví, že když byl v kapli jako dítě, mezera mezi kameny byla užší. Myslí si, že se balvany určitě rozestupují,“ komentovala žena, která se přišla na Svatý Kámen podívat s manželem.

Pověst praví, že až bude mezera mezi kameny tak široká, že projede povoz s koňmi, nastane konec světa.

Kaple je vyzdobena mnoha svatými obrázky a připomínkami dřívějších obyvatel, za minulého režimu se sem ale prakticky nesmělo. Pár metrů odsud stála pohraniční kasárna a z věže vedlejšího kostela si vojáci udělali pozorovatelnu. Někteří pamětníci dokonce vzpomínají, že někdy jen tak z legrace stříleli do kostelních andělíčků, a ještě nedávno se uvnitř daly najít stopy po kulkách.

Uvnitř druhé kaple vyvěrá pramen

Na Svatém Kameni najdete ovšem ještě jednu kapli. Ta vyrostla kolem pramene, o němž se traduje, že má léčivou moc. Kdo si zdejší vodou omyje nemocnou část těla, uzdraví se.

Poutní místo založily roku 1653 českrumlovské klarisky. Vybudovali jednoduchou kapli, ale ta brzy přestala stačit náporu poutníků, proto se začal stavět také velký poutní kostel zasvěcený Panně Marii Sněžné.

Na Svatý Kámen se vypravil redaktor Zdeněk Zajíček v pořadu Vltavín, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Kromě toho navštívíme i hřbitovní kostelík sv. Cyrila a Metoděje v Husinci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.