Na střechu českobudějovické radnice se vrátili trubači

14. březen 2021

Každou středu odpoledne se ze střechy českobudějovické radnice ponese hudba. Lidem odsud budou vyhrávat členové žesťového souboru Jihočeského divadla. Chtějí tak před Velikonocemi nabídnout kolemjdoucím hudební osvěžení a alespoň dotek živé kultury. Poprvé se tóny hudby nesly nad náměstím Přemysla Otakara II. ve středu 10. března.

„Je to fajn, že jsme zase tady, je to nádherný pocit,“ usmíval se ještě před začátkem hraní trombonista Josef Krejčík. Odkazoval přitom na krátké předvánoční koncerty, kdy muzikanti vytrubovali z radnice během adventu a lidé jejich pravidelné hraní přes poledne vyhledávali. Vždycky je odměnili potleskem a nejinak tomu bylo teď, před Velikonocemi.

„Bylo to krásný, jsem nadšená,“ nešetřila chválou Linda Burdová, která si přišla koncert na náměstí cíleně poslechnout. „Je to jediná kultura naživo, která je teď možná, takže tady nebudu chybět ani jednu středu,“ dodala.

Koncerty muzikanti připravili v postní době, aby lidem zpříjemnili čas před Velikonocemi. Podle toho taky šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Ondřej Pilař vybíral repertoár: „Stejně jako před Vánocemi se i teď zaměříme na skladby ze 16., 17. a 18. století, týkající se doby postu. A znovu vybíráme z autorů zdejšího kraje.“

Hudbu ze střechy radnice si můžete poslechnout každou středu v půl druhé odpoledne až do Velikonoc.

Kulturní magazín Kavárna pak můžete slyšet každou neděli po 18. hodině, nebo ze záznamu ZDE. Tentokrát představíme ještě zvukomalebné workshopy v písecké galerii Sladovna, nebo novou knížku Marie Špačkové s názvem Peru se.

Spustit audio