Na stará kolena se univerzita studuje virtuálně

20. leden 2013

Jihočeští senioři jsou jedni z nejaktivnějších studentů virtuální univerzity. Nepotřebují aktovky, indexy, učebnice a skripta, neboť ke studiu jim stačí počítač a připojení na internet. Na jihu Čech působí osmnáct skupin seniorů, kteří studují virtuálně, což řadí region na druhé místo za kraj Plzeňský s dvaceti šesti konzultačními středisky.

Virtuální univerzitu třetího věku organizuje Česká zemědělská univerzita v Praze, která připravila cyklus přednášek dostupných pro studenty sdružené v regionálních konzultačních střediscích prostřednictvím internetu.

Přednášky jsou zpracovány ve formě krátkých filmů i textových podkladů. Student virtuální univerzity ovšem nemusí nutně ovládat dokonale práci s počítačem, alespoň z počátku. Seniory totiž vedou proškolení lektoři, kteří organizují společné promítání přednášek. Na konci každé společné lekce si všichni vyzkouší závěrečný test. Jak filmové přednášky tak veškeré textové podklady si studenti mohou doma přes internet stáhnout do svého počítače a dál s nimi pracovat a učit se dle vlastní chuti a potřeby. Na závěr každého semestru absolvují senioři jeden takzvaně ostrý test.

Možnost studovat virtuálně zajišťují seniorům ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze obecní úřady, seniorské kluby, městské knihovny i různé agentury nebo i základní školy. Obec či organizace, která se pokusí zprostředkovat tuto formu studia svým občanům aneb členům, v podstatě neriskuje. Finanční náklady jsou vypláceny pouze za skutečně přihlášené studenty, kteří si sami studium platí několik set korun za semestr.

Studovat virtuální univerzitu může každý pobíratel starobního důchodu, invalidní důchodce bez rozdílu věku, ale také lidé kategorie 50+ nezaměstnaní nebo čekající na důchod.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.