Na Slovensku bojují proti nelegálnímu získávání voličských hlasů

4. listopad 2017

V sobotu 4. listopadu proběhly na Slovensku krajské volby. Už před volbami se objevily informace o tom, že hlavně na východním Slovensku dojde ke zkupování voličských hlasů. Jeden hlas má hodnotu 20 EUR. Zejména romští aktivisté monitorují romské osady, aby kupování hlasů zabránili. Pokračuje Miroslav Strelec:

Téma kupování volebních hlasů rezonuje před každými volbami. Pravdou zůstává, že romská komunita v osadách byla vhodným terčem pro nákupčí volebních hlasů v prospěch politiků v minulosti i v současnosti. Což potvrdili i samotní Romové.

„Já jsem řekl, že k volbám nejdu, protože pro mě ještě nikdy nic neudělali. Zadarmo nic!“

Podle platné legislativy je v případě volební korupce až na dva roky potrestá ten, kdo přímo nebo přes zprostředkovatele poskytne, nabídne, nebo slíbí úplatek tomu, kdo má právo volit nebo hlasoval určitým způsobem. Pokračuje ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská:

„Kupování hlasů ve volbách je nejenom trestný čin, ale i – a povím to expresivně – svinstvo na demokracii. Z tohoto důvodu to vnímám jako opravdu velmi vážný trestný čin.“

Roční vězení hrozí i tomu, kdo úplatek přijme pro sebe či jinou osobu, žádá anebo si dá úplatek slíbit. Více bývalý vládní zmocněnec pro romské komunity Peter Pollák:

Peter Pollák, slovenský romský poslanec

„O kupování romských hlasů se ví už dávno. Není to nová informace. Avšak dodnes nemáme žádného politika, kterého bychom zavřeli, nebo alespoň obvinili z toho, že by si hlasy od Romů kupoval. Někdo pravidelně zneužívá chudobu Romů ve svůj prospěch proto, aby získal politickou moc a sílu.“

Peter Pollák chce lidi motivovat k tomu, aby o kupování hlasů promluvili. Ti, kteří politiky pomohou usvědčit, budou odměněni. Pollák se zavázal, že prvním deseti lidem, kteří o kupčení s hlasy budou vypovídat, najde práci minimálně na rok a minimálně za 500 EUR čistého. Slovenská opozice zároveň vyzvala Státní komisi pro volby a kontrolu politických stran a policii, aby zabránili manipulaci s volebními lístky. Speciálně to platí pro nakupování hlasů v romských osadách. Pokračuje místopředseda strany Solidarita, Ľubomír Galko:

„Je nevyhnutelné, aby orgány, které mají povinnost, dosah a možnosti, zabránily podobnému chování a jednaly v těchto situacích účinně.“

Mimo parlament zašlo křesťansko-demokratické hnutí ještě dále. Za odhalení kupování romských hlasů nabízí peníze. Hovoří předseda hnutí Alojz Hlina:

„Dáme 500 EUR tomu, kdo nahlásí, poskytne důkazy a bude spolupracovat se státními orgány do právoplatného odsouzení za trestní čin volební korupce. Za to dáme 500 EUR odměny pro prvních dvacet lidí.“

02664264.jpeg

Jeden z kandidátů na post předsedy prešovského samosprávného kraje Milan Majerský vyzval všechny ostatní kandidáty, aby podepsali kodex a tím se zavázali, že odmítnou jakoukoliv formu korupce s hlasy:

„Záleží mi na tom, aby se poslanci, kteří kandidují na post politika samosprávného kraje, nerozhodli tímto způsobem vyhrát volby. Aby si nekoupili romský hlas, nebo hlas jakéhokoliv voliče, ale aby zápasili čestně a spravedlivě. Teprve pak můžeme zaručit, že volby proběhnou demokraticky.“

Unie Romů na Slovensku už vícekrát upozornila na sporné získávání hlasů mezi voliči romského původu. Předseda unie, František Tanko, tvrdí, že chybu je třeba hledat i na straně Romů:

„Víc jak dvacet let se zaprodáváme a trpíme jen na základě toho, že nám – Romům nebo jednotlivým osobám – poskytnou odměnu za to, že budeme volit dané kandidáty. Na druhou stranu ale musím říct, že Romům to žádný výsledek ani užitek nepřinese.“

autor: mst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.