Na sklonku svého života si vosy dopřávají už jen to, co jim chutná. Pochoutkou je pro ně med

5. květen 2022

Určitě jste už někdy slyšeli rčení: „Slézají se jako vosy na med.“ Je tím míněno houfování lidí, které přilákalo něco zajímavého. Na rozdíl od lidí, u vos to ale platí jen v určitém období roku, dodává zoolog Jiří Bureš z Agentury ochrany přírody a krajiny v Českých Budějovicích.

Rčení má reálný základ, protože vosy skutečně lákají sladké věci. Neplatí to ale celoročně. Tento hmyz krmí své larvy spíš masitou stravou. „Jsou to dravci, takže většinu roku loví drobnější hmyz,“ uvádí Jiří Bureš.

„Na konci léta, když už jsou mladé vosy vylíhlé, ty staré nemají co dělat a starají se jen samy o sebe. Od září do začátku října se proto živí jen tím, co jim chutná,“ dodává zoolog. Jsou to hlavně sladké pochutiny – ovoce, slazené nápoje a pochopitelně med, ten je pro ně doslova pochoutkou.

Vosy už na podzim dlouho nepřežijí, přezimuje jen královna. A tak si užívají poslední dny svého života. Někdy kvůli medu napadnou i včelí úl.

Více o vosách si poslechněte v magazínu Máme rádi zvířata. Dozvíte se také, jak se děti v zookroužku Domu dětí a mládeže v Českých Budějovicích učí mít rády zvířata a jak se pozná tuberkulóza u slepic.

Spustit audio

Související