Na sídlišti v Jindřichově Hradci vznikne další třída mateřinky, přestože kapacita dostačuje

30. březen 2019 08:37

Mateřská škola na sídlišti Hvězdárna v Jindřichově Hradci bude mít větší kapacitu. Už za rok by do ní mělo nastoupit o 28 dětí víc než letos. Umožní to přístavba nové třídy za téměř 11 milionů korun, město získalo skoro osmimilionovou dotaci.

Mateřské školy v Jindřichově Hradci mají kapacitu pro 850 dětí. Naplněné jsou téměř ze sta procent. Místo je tak pro každé dítě, které na něj má ze zákona nárok, ale ne vždy je to ve školce, která je nejblíž jejich domovu.

To je případ mateřské školy Hvězdárna, která je odloučeným pracovištěm druhé mateřské školy v Jáchymově ulici. Na sídlišti Hvězdárna jsou sice čtyři třídy, dvě z toho jsou ale speciální s rozšířenou výukou logopedie.

„Mateřská škola tam přijímá děti nejenom z Jindřichova Hradce a místních částí, ale i okolních obcí v případě vážných poruch. Stává se, že dítě s vadami řeči, kde je ta porucha vážnější, je původně integrované ve své spádové mateřské škole, ale na doporučení odborníků přechází na sídliště Hvězdárna,“ vysvětluje vedoucí odboru školství Jitka Čechová.

Pohádky dětem v mateřských školách v Dačicích čtou senioři

Ludmila Vaníčková přišla číst pohádky dětem do Mateřské školy Bratská v Dačicích. Projekt má zlepšovat mezigenerační vztahy a také pomoci dětem s porozuměním textu

Březen je měsíc čtenářů. Ty nové vychovávají v Dačicích senioři. V rámci projektu Celé Česko čte dětem pravidelně docházejí do mateřských škol, kde čtou dětem pohádky před spaním.

Speciální třídy mají menší kapacitu než ty klasické. A tím, že do nich přicházejí i děti z okolních obcí, se kapacita školy často brzy naplní. Děti, které by do školky na Hvězdárnu měly spádově chodit, tak často dostanou místo v mateřské škole v Jáchymově ulici.

„Velice často se stává, že když rodiče zjistí, že tam není volná kapacita, nechají si dítě doma a to pak nastupuje do mateřské školy o rok, někdy i o dva roky, později,“ dodává Jitka Čechová.

Tomu chce Jindřichův Hradec předcházet, proto k mateřské škole na sídlišti Hvězdárna přistaví novou třídu s kapacitou pro 28 dětí. Hotová by měla být do konce letošního roku.

Spustit audio

Související