Na ryby na vozíku nebo bez pomoci očí? Handicapovaní rybáři z Kladrub se účastní i mistrovství světa

3. červen 2023

Místní organizace Českého rybářského svazu (ČRS) Kladruby je jedinou rybářskou organizací v České republice, která sdružuje handicapované rybáře. Díky rybářskému sportu se po úrazu či nemoci lidi s handicapem vracejí zpátky do přírody.

Organizace existuje od roku 1985, kdy ji založili sami handicapovaní. Má asi 200 členů, jednu třetinu tvoří pomocníci. Mimo jiné budují nebo upravují rybářská místa, která jsou vhodná i pro lidi s handicapy. „Ve Středočeském kraji je v současnosti takových míst okolo 70. Jsou označená cedulkou,“ vysvětluje Jan Porhansl z kladrubské organizace. „Pořádáme taky mistrovství republiky a účastníme se mistrovství světa v plavané. Máme 4 tituly mistrů světa jak v družstvech, tak v jednotlivcích.“

K prvnímu kontaktu s budoucími rybáři dochází v rehabilitačním ústavu v Kladrubech. Právě tam se lidé po úrazu nebo po nemoci dozvědí, že jednou z možností, jak se dostat zpátky do přírody, je právě rybaření. Když se pak z Kladrub vrátí do místa bydliště, zůstávají s ostatními členy své místní organizace v kontaktu. Setkávají se na závodech, na soustředěních nebo si aspoň napíšou či zatelefonují.

Lidé na vozíku mají různé plošiny a další pomůcky, díky kterým mohou ryby bezpečně lovit. K tomu šikovného parťáka a o radost z pobytu u vody je postaráno. „Máme v našich řadách i nevidomou paní, na ryby chodí s manželem a moc si to pochvaluje,“ říká Jan Porhansl.

Před několika dny se kladrubští rybáři vrátili z letošního mistrovství světa handicapovaných rybářů v plavané (lov na splávek) ve Francii. Český tým skončil v silné konkurenci šestý, v jednotlivcích byl Petr Svatoš sedmý.

„Děkujeme klukům v týmu, kteří se rvali ze všech sil, jejich asistentům, kteří odváděli skvělou práci a vytvářeli potřebný servis pro závodníky i všem, kteří se starali o zázemí týmu, aby se kluci mohli soustředit jen na závod,“ píše vedoucí naší delegace Jan Porhansl a dodává: „V neposlední řadě patří poděkování Českému rybářskému svazu a našemu domovskému Středočeskému územnímu svazu za maximální podporu.“

Pokud byste se chtěli ke kladrubským handicapovaným rybářům přidat, kontakt najdete na http://handicap-rybari.cz/.

Spustit audio