Na růžových Rekolech a v růžovém oblečení pojede Budějovicemi Jízda pro zdraví

28. září 2017

Říjen je měsícem boje proti rakovině proti prsu a pomoci ženám, které s touto chorobou bojují. Připomíná se celosvětově už od roku 1985. Připojí se také českobudějovické Mamma Help centrum, které v jihočeské metropoli funguje třetím rokem.

Nebude tak chybět růžová barva jako symbol boje proti rakovině prsu. „Letos opět chystáme nasvícení budějovické radnice, dále by měla být nasvícena radnice na Hluboké a domlouváme Vodárenskou věž. Další je zatím překvapením, doufám, že to vyjde a že v centru města uvidíte ještě další nasvícené objekty,“ říká šéfka centra Mamma Help v Českých Budějovicích Lída Kubátová.

Ve čtvrtek 5. října se pojede Jízda pro zdraví. „Je to jízda na růžových Rekolech a nejlépe v růžovém oblečení. Zájemci se mohou zaregistrovat na emailu budejovice@mammahelp.cz a my jim zajistíme Rekolo,“ vysvětluje Lída Kubátová.

Sraz účastníků bude po 15. hodině v Mamma Help centru na Lannově třídě. Lidé si zde převezmou Rekola a vyrazí směrem k náměstí, kde bude slavnostní start. Pak se pojede po cyklostezce. Trasa bude dlouhá asi sedm kilometrů, vhodná pro tento typ městských kol.

Smyslem akce je podpořit nemocné ženy a boj proti zákeřné chorobě. „Každý má určitě ve svém okolí někoho konkrétního, koho může takto podpořit,“ dodává Lída Kubátová.

Zároveň všem ženám připomíná, aby poslouchaly své onkology a především hned v začátcích nepodceňovaly samovyšetření prsu. Zájemkyně se mohou správnou techniku samovyšetření naučit na kurzech, které Mamma Help pořádá.

Především je ale třeba si uvědomit, že rakovina prsu se netýká jen starších žen. „Vím, že postihuje i mladší ženy, mladé maminky na mateřské i ženy, které ještě nemají děti. Takové klientky u nás v centru máme, proto bych ráda řekla, aby prevenci nepodceňovaly,“ zdůrazňuje Lída Kubátová.

Mamma Help to podporuje tím, že rozdává slevové poukázky na vyšetření na mamografu. Ženy mladší 45 let si pro ně mohou přijít do centra na Lannově třídě. Starší ženy mají nárok na vyšetření zdarma.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.