Na pronájem hrobového místa čekali obyvatelé Hluboké i několik let. Město teď hřbitov rozšířilo

4. listopad 2019 11:48

Na hřbitově v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku je letos o téměř 200 urnových míst víc než loni. Město do rozšíření tohoto pietního místa investovalo pět milionů korun.

Počet stálých obyvatel ve městě totiž neustále roste a kapacita starého hřbitova byla už několik let nedostačující. Někteří lidé čekali na pronájem hrobového místa i několik let.

„Máme tady 170 nových urnových míst, potřebovali jsme kapacitu rozšířit, protože na starém hřbitově jsou už pouze tři volná místa, ten hřbitov je téměř 300 let starý,“ říká starosta Tomáš Jirsa.

Lidé podle něj mají v současné době největší zájem o urnová místa. „Uvedli jsme je do provozu a už jsou tady tři místa pietně upravená. Cena je dva tisíce korun na deset let, ale to je symbolický nájem, je to služba obyvatelům Hluboké nad Vltavou,“ dodává.

Čtěte také

Získat místo na hlubockém hřbitově bylo v posledních letech problematické. „V současné době evidujeme na městském úřadě zhruba třicet žádostí o hrobová místa, někteří zájemci museli skutečně čekat i čtyři nebo pět let,“ potvrzuje Lucie Jozová z ekonomického odboru.

Hrobová místa se na hřbitově uvolňovala jen velmi zřídka. „Často se nám stává, že nemůžeme dohledat původního nájemce. Například zemře a příbuzní možná ani netuší, že měl hrobové místo v Hluboké nad Vltavou. Z toho důvodu se proces uvolňování hrobů zpomaluje, protože je to činnost i na několik let,“ doplňuje Lucie Jozová.

Aby město uspokojilo všechny zájemce o hrobová místa na místním hřbitově, vybuduje jich každoročně zhruba patnáct.

Spustit audio

Související