Na pořádek ve Strakonicích budou dohlížet další dvě kamery

17. březen 2019 08:06

Strakoničtí strážníci mají nové mobilní kamery. Umožní jim sledovat místa, kde se aktuálně vyskytne nějaký problém s nedodržováním veřejného pořádku.

Ve městě funguje kamerový systém už několik let. Kamery jsou na téměř dvaceti stálých místech, převážně v centru města.

„Tady máme dvě obrazovky, na kterých je rozděleno sedmnáct kamer,“ ukazuje v kanceláři městské policie ve Strakonicích strážník Josef Chmelař. Právě tady shromažďují strážníci informace o různých přestupcích nebo trestných činech.

Sprejeři dostali svolení. Mohou zkrášlit nevzhlednou zeď na strakonickém náměstí

Opěrná zeď na náměstí v Strakonicích, na které je povolené graffiti

Na Velkém náměstí ve Strakonicích se objeví nové graffiti. Nepůjde ale o vandalismus, město jeho vytvoření oficiálně schválilo. Nevzhledná zeď totiž hyzdí historické centrum a v budoucnu odsud zřejmě úplně zmizí.

„Nejčastější jsou přestupky na sídlištích, která máme monitorovaná, a na Velkém náměstí, které sledujeme také. Jedná se o vandalismus, různé šarvátky. Záznamy z kamer se zálohují, takže je zpětně můžeme dohledat na žádost Policie České republiky,“ dodává Josef Chmelař.

Za měsíc přibydou na obrazovkách další dvě místa, která budou snímat dvě nové mobilní kamery. „Místa vytipujeme podle toho, kde se dějí přestupky, množí černé skládky, vraky a podobně. V případě, že se vyřeší problém v tom místě, dáme kameru na jiné místo, kde bude potřeba,“ uvádí velitel Milan Michálek.

Městská policie bude od dubna napojená také na kamerový systém autobusového nádraží.

Spustit audio

Související