Na Písecku mohou slavit dožínky. Na polích Jindřichohradecka je práce ještě dost

23. srpen 2017

Na jihočeských polích zbývá sklidit už jen čtyři procenta základních obilovin. Zemědělci na Písecku už mají hotovo. Nejvíc neposečených polí zbývá na Jindřichohradecku. Výnosy jsou letos nižší než loni, u základních obilovin je to zhruba o deset procent.

„V jižních Čechách byly žně v podstatě velmi rychlé vzhledem k tomu, že bylo poměrně sucho. Počasí je samozřejmě velký hráč,“ hodnotí letošní žně vedoucí jihočeské pobočky jednoho z podniků, který dováží zemědělskou techniku, Petr Kment.

Oproti loňsku měly negativní dopad suchý konec jara a letní bouřky. „Hlavně je postižená jižní Morava i část Vysočiny. V každém kraji jsou některé oblasti, které mají nižší výnos. Ten Jihomoravský kraj je postižen už několik let za sebou, takže se tam budou řešit mimořádné pomoci,“ upřesňuje poradce prezidenta Agrární komory Jan Záhorka.

Pokles u řepky je podle Jana Záhorky ještě výraznější. „Řepka je sklizená prakticky ze sta procent a tam je také nižší výnos asi o půl tuny. To je hodně, zhruba 18 procent, takže je to výraznější pokles,“ dodává.

Řepce se nedařilo ani na jihu Čech. „Zklamání přinesla neduživost jarního ječmene a jarní pšenice, které kvůli nedostatku vláhy v červnu zasychaly. Naopak kukuřice, v době počátečního růstu strádající suchem, se díky srpnovým srážkám zmátořila a zejména v oblastech s těžšími půdami dosahuje slušnějšího objemu oproti původním pesimističtějším prognózám,“ potvrzuje ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Momentálně pokračují posklizňové práce. Zemědělci svážejí slámu, podmítají, hnojí nebo sejí řepku. Blíží se sklizeň kukuřice na siláž.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio