Na pastvině Wurzeralm v hornorakouské části Alp začíná tradiční lidová oslava horalů

30. červen 2018 07:11

Už třicátý ročník tradiční lidové slavnosti horalů začíná v údolí Wurzeralm v hornorakouské části Alp. V 1400 metrech nad mořem na horské pastvině místní i turisté slaví letní slunovrat i možnost znovu vyhnat do hor stáda skotu.

Podle jedné z hlavních organizátorek Karin Gaude dodává akci jedinečný ráz zdejší krajina. „Je nádherná, jsme ve výšce 1400 metrů nad mořem, jsou tady desítky kilometrů turistických stezek kolem nejrozlehlejšího vysokohorského rašeliniště ve východní části vápencových Alp,“ říká.

Na slavnosti je připravený rozmanitý program. „Není to jen o hudbě a tanci, ale chceme být aktivní. Na jezeře jezdí lodě, lidé se procházejí. Je to kombinace všeho. Máme tu hodně stánků s lokálními produkty, stánky s jídlem, které jinde v Rakousku nedostanete, nabízíme speciální selské koblihy a klobásy. Každý si tady vybere,“ dodává Karin Gaude.

Vše se nese v duchu folkloru a tradice. Každý rok je na programu i vystoupení místní skupiny tanečníků v kožených kalhotách, podkolenkách a v klobouku s tancem Schuhplattler.

„Soubor vznikl v roce 1919 a posledních čtyřicet let je velice aktivní. Má i dětskou skupinu, mezi členy jsou sedláci i selky, má asi padesát aktivních členů,“ vysvětluje vedoucí Erich Kusvener.

Při tanci Schuhplattler se podle hlavního tanečníka muži předvádí ženám. „Důležitý je rytmus a tleskání o kolena. A ty různé figury by se hlavně měly líbit ženám,“ popisuje.

Slavnost skončí až s příchodem tmy a zapálením ohňů na okolních kopcích.

autor: pfr

Související