Na ostrově Šolta u Splitu hoří

24. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Obyvatelé města Nečujma i turisté jsou jsou kvůli ohni evakuováni do Splitu. Na Jadranu byl uloven modrý žralok. U moře bude zítra převážně slunečno, na severu déšť nebo bouřky. Nejvyšší teploty 29 až 33 stupňů.

Na ostrově Šolta u Splitu vypukl dnes odpoledne velký požár. 1400 obyvatelé města Nečujma i turistů je evakuováno trajektem do Splitu. Ostrov je kvůli požáru částečně bez elektrické energie. Dým zahalil nebe nad Splitem a okolím. Na hašení požáru byla nasazena čtyři letadla Kanadera, do akce jsou zapojeni i tamní hasiči. Český konzulát ve Splitu ani policie nemají žádné informace o tom, že by mezi evakuovanými lidmi byli čeští turisté.

Na Jadranu byl uloven žralok. Šlo o modrého žraloka, který měřil bezmála tři metry a vážil přes sto kilogramů. Úlovkem se může pochlubit rybář Miro Klarin z vesnice Jezera na ostrově Murter. Modrý žralok nepatřím k agresivním druhům ryb, žádná panika na plážích proto není na místě. Tento žralok prý reaguje na člověka pouze výjimečně v případech, kdy je vydrážděn nebo je-li upoutána jeho pozornost krví. Takže nezbývá, než věřit odborníkům. Podle nich má modrý žralok, který je nejčastějším druhem žraloka, jenž se u jadranských břehů objevuje, velmi malá ústa. Není proto pro člověka nebezpečný.

Kulturní tipy na večer

Ve městě Starigrad v kostele sv. Jiří začíná ve 21 hodin koncert, na kterém vystoupí hobojista Zoltan Hornyanszky a kytarista Pedro Abreu.

V Šibeniku v katedrále sv. Jakovu je dnes od 21 hodin na programu koncert duchovní hudby. Zpívat budou sopranistka Miljenka Grđan, tenor Hrid Matić a baryton Alen Ruiško.

Na pobřeží Vladimira Nazora ve Vodici začíná rovněž v devět večer vystoupení folkové taneční formace Brize.

V Dioklenciánově paláci ve Splitu budou dnes od 21 hodin koncertovat flautisté Snježane Bosotina a Andree Jelavić.

Ve Františkanském klašteře ve Hvaru vystoupí saxofonista Paul van de Feen a klavírista Heinz-Jurgen Niedenhopff. Začátek koncertu je v 21.30.

V Galerii Porat v městečku Pučišća na ostrove Brač začíná v devět večer koncert klavíristy Vladimira Mlinarića.

A na závěr Dubrovnik, kde si můžete vyslechnout půlnoční koncert známého pěvce Ibrice Jusića, který bude zpívat před Dominikanským klášterem. Koncert, jak napovídá jeho název, začíná s úderem půlnoci.

Kurzy měn

Jadranska banka dnes za 1 euro vyplácela 7, 23 kuna a za 100 českých korun 25,66 kuna.

Ceny pohonných hmot

U největšího distributora INA litr benzínu super 95 stojí 7,85 kuna, za naftu zaplatíme 7,38 a za LPG 3,35 kuna.

Doprava

Na jadranské magistrále, kde byla omezena doprava kvůli požáru mezi Primoštenem a městem Šparadiči, se už jezdí normálně, provoz zde ale tradičně houstne. Silný vítr ale zpomaluje dopravu na dálnici A1 na trase Záhřeb Split, zejména u tunelu Mala Kapela na dopravním uzlu Otočac. Zvýšený provoz je hlášen na příjezdu hraničního přechodu Kaštel a na výjezdu z Chorvatska přes přechod Macelj.

Počasí

U Jadranu bude 25. 7. převážně jasno a slunečno, odpoledne i oblačno, na severním Jadranu se místy déšť nebo bouřky. Ranní teploty 21 až 26, nejvyšší odpolední 29 až 33 stupňů. Podobně bude i v dalších dnech. Povane severní a severozápadní vítr, který může na Jadranu místy dosáhnout síly vichřice. Teplota moře je 25 až 28 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: 24. 7. v noci očekáváme severozápadní vítr, který může dosáhnout až 40 uzlů, platí to i pro Velebitský kanál. Na severním a středním Jadranu se místy vyskytne neverin. Moře bude na stupni 2 až 3, výjimečně může dosáhnout i stupně 4. Viditelnost 10 až 20 kilometrů, místy pouze 4 až 10 km kvůli sumaglici, což je vodní mlžný opar.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu