Na Orlíku je další zóna pro vodní skútry. Mohou zde zkoušet i akrobacii

13. červen 2019 07:36

Vodní skútry a jetsurfy mají na Orlické přehradě novou zónu určenou pro akrobacii a vodní skoky nad hladinou. Státní plavební správa ho vymezila u Olešné na Písecku. Už dva roky je na této přehradě stejný úsek u Radavy.

Opatření má především zvýšit bezpečnost lodní dopravy. Před třemi lety na Orlické přehradě totiž zemřela po srážce skútru s pramicí osmnáctiletá dívka. 

Policistům v Lipně nad Vltavou začala letní sezóna

Policisté kontrolují řidiče malých motorových plavidel na přehradě Orlík

Na lipenské přehradní nádrži začali policisté pravidelné kontroly menších i větších plavidel. Kontrolují přítomnost alkoholu v krvi, správné doklady i dodržování předepsaného výkonu motoru.

 

Od poslední nehody se i podle ostatních kapitánů situace zlepšila tak o 50 procent,“ pochvaluje si manažer lodní dopravy Orlík Jiří Kortánek. Kapitáni lodí, kterých tady denně propluje asi 60, se s neukázněnými řidiči skútrů setkávají stále. „Je pořád dost těch, kteří pravidla nerespektují,“ dodává Kortánek. „Loď si půjčí člověk, který buď nerespektuje předpisy, nebo je vůbec nezná.“ 

Vodní skútr si může půjčit jen ten, kdo vlastní řidičské oprávnění pro vůdce malého plavidla. To ale nemusí ještě znamenat, že bude dodržovat všechno, co se před složením zkoušek naučil.

Majitel českobudějovické půjčovny skútrů Pavel Ilinich vymezení nových zón pro akrobatickou činnost skútrů vítá. Jisté obavy ale přece jenom má. „Jde o to, aby i plavci respektovali vytyčenou zónu,“ řekl.

Zóny by měli jasně poznat jak jejich řidiči, tak plavci. Podle čeho, vysvětlila ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. „Tyto úseky jsou označené žlutými bójemi s nápisy sport a na břehu jsou břehové znaky, na kterých je vodní skútr nebo vodní lyžování.“

Nový prostor pro akrobatickou činnost a skoky nad vodní hladinou můžou od 18. června využít řidiči skútrů a jetsurfů taky na vodní nádrži Hněvkovice. 

Spustit audio

Související