Na opravu památkově chráněných domů v Budějovicích můžou majitelé získat dotaci

24. září 2019 10:02

Obnova fasády, výměna oken, restaurování uměleckých prvků. Na to můžou zájemci získat dotaci v programu Regenerace městské památkové rezervace v Českých Budějovicích. Pokud uspějí, část nákladů jim uhradí město a stát.

Dotaci získala například rodina Boženy Čížkovské, která vlastní dům nedaleko radnice. „Budou se vyměňovat okna, budou špaletová, dřevěná, v historickém duchu. Bude nový vstup, opravují se vnitřní omítky, střechy, strop, podlaha a hlavně se odvlhčuje, protože celý objekt byl promočený,“ popisuje Božena Čížkovská.

Dům má status kulturní památky. Vlastníci tak musí dbát na historickou věrnost. „Nechali jsme udělat průzkum barevnosti a teď bude mít dům úplně jinou barvu, zeleno-šedou jako před sto lety,“ dodává majitelka.

Příspěvek podle ní vlastníkům velmi pomůže. „Obnova památkového objektu je hrozně náročná, kupříkladu sanace jedné klenby stojí 250 tisíc, tak nás potěšilo, že byla taková dotace vypsaná. Úředníci na magistrátu nám vyšli vstříc, provedli nás podáním žádosti, tak to tak složité nebylo,“ dodává.

Čtěte také

Náměstek primátora Tomáš Bouzek připomíná, že o dotaci mohou žádat fyzické i právnické osoby a nejen vlastníci nemovitostí uvnitř městské památkové rezervace, ale i vlastníci kulturních památek mimo tuto rezervaci.

„Nejčastěji lidé dotaci využívají na obnovu fasád a výměnu oken, ale nemusí to být jenom stavební úpravy nemovitostí. Mohou to být i opravy movitých věcí, případně nějakých uměleckých prvků,“ dodává Tomáš Bouzek.

Do programu se zájemci můžou hlásit do 27. září. Podrobnosti a pokyny pro podání žádosti, najdou na webových stránkách českobudějovického magistrátu.

autor: Ondřej Hanousek
Spustit audio

Související