Na okraji Olomouce stojí působivá památka vojenské historie. Malá pevnost vyrostla na obranu města

14. březen 2021

Unikátní vojenskou památkou v rámci naší republiky je soubor dochovaných předsunutých tak zvaných fortů vystavěných na obranu císařsko-královské pevnosti Olomouc. V některých z nich jsou dnes muzea. Jiné z těchto malých pevností jsou obklopeny přírodou a vycházka k nim může být zajímavým zpestřením. Fort číslo XIII se nachází na jihozápadním okraji Olomouce.

Olomoučané rádi chodí na procházky na takzvaný olomoucký nebo též Neředínský horizont. Pás divoce rostoucí vegetace se táhne od letiště k nákupnímu centru s aquaparkem na Horním lánu. Potkat tam můžete i zajíce, srny a bažanty. V údolí stojí stará cihelna a u ní je v jámě po odtěžené hlíně jezírko. Vedle jsou další menší fabriky a několik rodinných domků. Charakter přírody zřejmě ovlivnila minulost prostoru využívaného k vojenským účelům v 19. i 20. století.

Kousek od cihelny stojí jedna z předsunutých pevnůstek. Ty měly v 19. století posílit kvůli rozvoji dělostřelecké techniky olomouckou pevnost, důležitou pro obranu monarchie před Prusy.

Fort číslo XIII na katastru městské části Nová Ulice patří do skupiny čtyř pevnůstek stejného typu v linii západně od města, jimiž začala výstavba takzvané táborové pevnosti. Stavbu svěřilo Ženijní ředitelství Olomouc roku 1850 významné společnosti bratří Kleinů. Nedaleká cihelna jim dodávala stavební materiál. Na stavbě se podíleli vojáci i civilisté.

Reduit z pohledu z vnitřního valu

Kvůli vyostřeným vztahům mezi Rakouskem a Pruskem měly být Fort č. XIII a některé další schopny provizorně bránit pevnost už v roce zahájení výstavby. Jejich stavba pak pokračovala k podobě určené pro obranu permanentní. V květnu 1854 byl fort vybaven 29 děly a telegrafem. Cihlovým budovám s kamennou podezdívkou, cimbuřím a pískovcovými prvky dodává romantický ráz inspirace anglickou gotikou. V pískovcovém ostění se dochovaly vyryté nápisy od návštěvníků. A jak se dozvídáme od majitele, najdeme tu i vzkazy vojáků, kteří zde sloužili.

Majitel pevnůstky na Nové Ulici je jedním z těch, kteří objekt upravili na muzeum. Před týlní průčelí umístil velké zbraně a vojenskou techniku z doby druhé světové války. Uvnitř jádra pevnůstky, v takzvaném reduitu, v němž byla kasárna, je vybudovaná expozice s krajinnými modely fortů a celé pevnosti, zbraní a předmětů spjatých s vojenským životem nejen z dob olomoucké pevnosti, ale také z druhé světové války. Na jejím konci využili nacisté tento fort jako místo popravy povstalců. Poté sloužil objekt armádě, a následně se dostal do soukromých rukou.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio