Na nostalgii nemám čas. Rudy Linka a jeho Bohemia Jazz Fest se vrací na jih Čech, odkud je vytlačil konkurent

15. červenec 2022

Výborný jazzový kytarista, popularizátor hudby a světoběžník Rudy Linka dal už za svůj život spoustu rozhovorů. A dlouhou řadu jich i vedl. Měl rozhlasový pořad Přímá linka, v televizní Lince si zase zve na chalupu u Prachatic jiné muzikanty a kromě toho, že si s každým z nich zaimprovizuje, také je zpovídá. U nás ale poprvé vedl interview o létu.

Na otázku, co se mu jako první pod slovem léto vybaví, reagoval prostě: „Vybaví se mi náš jazzový festival, protože za posledních sedmnáct let každé léto děláme festival. A je s tím tolik stresu a tolik práce, že pro mě léto začíná až po festivalu. A to jsem tak zničenej, že chci jenom sednout do auta a okamžitě odjet do Itálie.“

Není úplně příjemné mít čas prázdnin spojený se stresem, ale v případě Rudyho Linky jde o svobodné rozhodnutí. „Sám jsem si upletl na sebe takový bič. Chci, aby to bylo co nejlepší, což je v pořádku, ale nikdy na to nemáme úplně peníze,“ přiznává.

„A každý rok si říkám, proč to vlastně dělám nebo že je to letos naposled. Ale stejně festival uspořádám znovu. Hudba dělá něco úžasnýho, když jsou lidi na náměstích a poslouchají fantastickou muziku, tak nás to prostě sbližuje, snad víc než cokoli jiného,“ dodává.

I pro některé z nás je asociací mezi slovy léto a Rudy Linka Bohemia Jazz Fest. Atmosféra koncertů, krásná náměstí českých měst, podvečerní slunce, skvělé výkony umělců. Je namístě poděkovat za neopakovatelné zážitky. „Já moc děkuju, že mi děkujete. Přišel jsem na to, že největší umělci a lidi, kteří toho v  jazzu nejvíc dokázali, jsou nejskromnější lidi na světě. A přijedou a zahrají a děkují mi a já děkuju jim a říkám si, že je to úžasný, takový, jakej ten život normálně úplně není,“ komentuje hudebník.

Čtěte také

Rudy Linka založil letní jazzový festival v Čechách v roce 2005 s myšlenkou představit zdejšímu publiku nejlepší světové jazzové muzikanty. Zdarma.

O šest let později mu v jižních Čechách vyrostl konkurent, který spolu s ideou zcizil i část názvu: Jihočeský Jazz Fest. Už to přebolelo? „Už jsem se přes to přenesl a jede se dál. Jsem v životě tak zaneprázdněn, že nemám kdy přemýšlet, co bylo a co by mě mohlo bolet. Neustále řeším budoucnost. Už teď plánuju koncerty s kapelou na příští duben, myšlenkami jsem jinde. Nostalgicky nepřemýšlím, bohužel, nebo spíš bohudík na to nemám čas,“ reaguje Rudy Linka.

Jihočeský jazzový festival nicméně Linkův Bohemia Jazz Fest z jižních Čech na dlouhou dobu vytěsnil. Teď se do nich ale vrací. „My jsme vlastně byli poprvé loni na Hluboké v Alšově jihočeské galerii. Zářijový koncert byl jakýmsi přídavkem k tomu festivalu. A letos už jsme zařadili jižní Čechy do programu. Budeme na náměstí v Hluboké nad Vltavou 15. července,“ zve Rudy Linka.

Celý rozhovor s Rudym Linkou si poslechněte online.

Spustit audio

Související