Na nejstarší jindřichohradecké sídliště se vracejí květinové záhony

15. červen 2018 15:38

Vůně levandule i barevné listy dřišťálů budou zdobit sídliště U Nádraží v Jindřichově Hradci. Před jednotlivými domy je vysadilo město. Chce tak zlepšit prostředí pro obyvatele, kteří sami, mnohdy dost živelně, vysazovali mezi domy květiny i keře.

„Sídliště U Nádraží je specifické tím, že je nejstarší v Jindřichově Hradci a současně se stářím budov je stará i výsadba, která se v minulých letech dělala dost nekoncepčně. Často jsou nevhodné druhy stromů blízko oken a podobně,“ říká Petra Šelepová z odboru životního prostředí.

„Současně je tu taková největší vazba původních obyvatel na zeleň, kterou tu kdysi vlastně zakládali, když se na sídliště stěhovali,“ dodává.

Radnice za nové květinové záhony zaplatí přes 175 tisíc korun bez daně. Zeleň před domy by měla být jednotná. „Účelem je, aby celoročně byly záhony nádherné, nejen květem, ale i barvou listů, texturami, výškami,“ popisuje realizátorka projektu Markéta Roubíková.

Starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka: Vandalů přibývá. Máme dát kameru na každý roh?

Stanislav Mrvka, starosta města Jindřichův Hradec

Druhé volební období ve funkci starosty města Jindřichův Hradec letos zakončí Stanislav Mrvka z ČSSD. Má také zkušenosti s vedením kanceláře hejtmana a je zastupitelem Jihočeského kraje.

Ivana Kryštofová, která na sídlišti žije už několik desítek let, se na nové záhony těší. „Zeleň mám ráda. Je to moc dobře,“ komentuje.

Záhony budou udržovat Služby města Jindřichův Hradec. Zatím se ale rostliny neobjeví před všemi vchody do panelových domů, protože některé čeká ještě zateplení a výměna oken. Do budoucna radnice počítá s tím, že bude květinové záhony dál vysazovat.

autor: hoch
Spustit audio

Související