Na nebi nad Jindřichovým Hradcem soutěží nejlepší čeští piloti. Dorazí i vojenský vrtulník

29. červenec 2020 11:14

Vrcholnou akcí pro české akrobatické piloty je domácí mistrovství. To se právě v tomto týdnu odehrává v Jindřichově Hradci. Poprvé letadla odstartovala v úterý, naposledy přistanou v sobotu.

Ti, kteří dorazili na zdejší sportovní letiště, mají nalétány tisíce hodin a patří mezi nejzkušenější v České republice. „Tady se odehrává mistrovství republiky v letecké akrobacii ve všech kategoriích, od začátečníků až po reprezentaci,“ říká předseda aeroklubu Aleš Ferra.

Závody se původně měly uskutečnit v červnu, byly ale odloženy kvůli pandemii koronaviru. Teď už mohli organizátoři připravit letiště. „To znamenalo posekat trávu, vyčistit hangár, vyklidit naše letadla, připravit zázemí pro rozhodčí, stany, slunečníky, jídlo,“ vyjmenovává Aleš Ferra.

Myslelo se přitom podle něj nejen na piloty, tedy soutěžící, ale také na diváky. „Nejatraktivnější program bude v sobotu 1. srpna od rána, protože se bude dolétávat finále v akrobacii, zhruba kolem druhé hodiny bude vyhlášení vítězů,“ připomíná.

Pak přiletí bitevní vojenský vrtulník a následovat bude exhibice vítězů. „Budou tady parašutisté, větroně, modeláři, skákací hrad, spousta zábavy. Budeme doufat, že vyjde i počasí, že už je napršeno dost a voda nahoře není,“ uzavírá s pohledem k obloze předseda aeroklubu.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související