Na náplavce v Českých Budějovicích můžete navštívit uprchlický tábor pro mimozemšťany

9. září 2019

Ojedinělý zážitek nabídne Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Pod Dlouhým mostem u řeky Vltavy pozve diváky do tábora pro vesmírné uprchlíky. Projekt Camp Q je součástí oslav stého výročí divadla.

Podle režisérky Martiny Schlegelové se jedná o takzvanou imerzivní inscenaci. „To znamená, že divák nesedí pasivně v nějakém sále, ale stane se svobodnou součástí dění. Přijde do areálu a sám se v něm pohybuje a rozhoduje, čemu se bude věnovat, na co se bude dívat. Herci se pohybují okolo něj a on se stává součástí toho světa,“ vysvětluje.

Camp Q připravilo Jihočeské divadlo společně s pražským Divadlem LETÍ a nezávislým souborem Tygr v tísni pro světovou přehlídku scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale 2019. Projekt měl premiéru na pražské Štvanici, teď se na dvě noci přenese na českobudějovickou náplavku.

Fantazijní adaptační tábor pro mimozemšťany může navštívit vždy pouze 250 diváků. Ti dostanou zvláštní povolení a budou moci prožít řadu paralelně se odvíjejících příběhů, navštívit v táboře obchody nebo využít dalších služeb a seznámit se s cizími kulturami.

Lidé mohou podle Martiny Schlegelové strávit mezi uprchlíky z vesmíru až šest hodin. „Když budou chtít, můžou samozřejmě odejít dřív, je to interaktivní záležitost. Zároveň to ale není něco, čeho by se diváci měli obávat, nikdo je tam nebude nutit něco hrát. Je to na nich, jestli se budou jenom dívat, nebo i zapojovat,“ popisuje režisérka.

Camp Q už na náplavce v Českých Budějovicích roste, poté ho zaplní zhruba osmdesát herců. Představení pro veřejnost se uskuteční v pátek 13. září a v sobotu 14. září, vstupenky prodává Jihočeské divadlo.

Čtěte také

Jubilejní stou sezónu dále jihočeští divadelníci oslaví v Boudě. Postaví ji v listopadu na Mariánském náměstí. „Budeme v ní hrát až do Vánoc. Vystřídají se tam všechny čtyři soubory, každý nastudoval originální inscenaci. Smyslem je udělat velkou divadelní slavnost. Po Vánocích přijedou ještě hosté, třeba Dejvické divadlo,“ zve Martina Schlegelová.

Rozhovor o oslavách výročí Jihočeského divadla přináší kulturní magazín Kavárna. Dále pořad nabízí pozvánku do Lince na Brucknerfest, hudební festival s více než čtyřicetiletou tradicí, a představuje vypravěčský festival Kolotoč příběhů.

Spustit audio

Související