Na namrzlých a zasněžených silnicích hrozí smyk. Zpomalte, zní hlavní rada odborníků

4. prosinec 2018 06:25

Zimní počasí s sebou přináší zasněžené, namrzlé nebo třeba jen kluzké silnice. Pro řidiče to může znamenat nebezpečí smyku, hlavně pokud musí prudce zabrzdit. Když je auto jedním kolem na asfaltu a druhým na sněhu, může to s posádkou pěkně zatočit.

Na takovou situaci se lidé mohou připravit ve škole smyku na polygonu v Českých Budějovicích.

Jihočeský koordinátor BESIPu Václav Kovář doporučuje, když se auto roztočí jako hodiny a nemá před sebou překážku, brzdit do úplného zastavení. „Nic jiného nezbývá. To brždění je důležité, kdybychom třeba v půlce toho veletoče brzdu uvolnili, můžeme tím změnit působení odstředivých sil a auto dostat i na střechu,“ říká.

Instruktor a předseda jihočeského automotoklubu František Špale učí řidiče zvládnout ještě jednu situaci – jízdu po kluzké silnici, kdy je na poslední chvíli nutno se vyhnout překážce. „Pomaleji, brzda, odbrzdit a vytočit a už jsme se vyhnuli. Tím, že jsme odbrzdili, se kola začala odvalovat a vozidlo se stává ovladatelným, ale zase jenom do určité rychlosti,“ vysvětluje.

Tisíce kilometrů na služebních cestách najezdí každý měsíc obchodní zástupce jedné z českobudějovických firem Václav Mráz. „Myslím, že každý šofér, který tahle jezdí, má za zimní období minimálně jeden smyk. Nepočítáte s tím, není posypáno, je tam ledovka, musíte opatrně,“ popisuje.

Horší než nástrahy počasí jsou ale podle něj mnohdy řidiči. „Počasí se dá předpokládat, ale co udělají ostatní řidiči, to někdy člověk zírá,“ komentuje a dodává, že se naučil jezdit jen tak rychle, aby dokázal kdykoli bezpečně zastavit.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související