Na náměstí v Chlumu u Třeboně vzniká Dešťová zahrada. Bude útočištěm školáků i veřejným prostorem

25. duben 2021

Chlum u Třeboně je městečko na jihu Čech, nedaleko hranic s Rakouskem. Má pozoruhodné náměstí, které se touto dobou mělo díky inciativě místních obyvatel pyšnit originální architektonickou úpravou. Koronavirus jeho proměnu bohužel poněkud zbrzdil, ale naštěstí nezastavil. Práce pokračují dál.

„Když budu optimista, rozvolní se, jak se má, proočkuje se dostatečné množství populace, neobjeví se další mutace koronaviru a lidé se budou moci setkávat, tak bychom to chtěli dotáhnout do konce roku,“ říká Lucie Černická, hlavní hybatelka úprav náměstí v Chlumu u Třeboně.

Chlum u Třeboně je malebné historické městečko. Najdete v něm zámek, impozantní barokní kostel, ke kterému vede nádherná křížová cesta, v centru je i hráz rozlehlého renesančního rybníku Hejtman. K chlumským atrakcím má teď nově přibýt i nově upravené náměstí.

„V původním architektonickém plánu bylo třeba u školy naplánováno parkoviště,“ vysvětluje Lucie Černická, jak se rodila nová podoba náměstí. „Děti by tím přišly o možnost venkovního výběhu o přestávce. Tak jsem nakonec domluvila, že bychom v téhle části náměstí vybudovali místo něj venkovní učebnu, altán a veřejnou zahradu,“ dodává s tím, že řada místních přiložila ruku k dílu a pustila se do stavebních prací.

Brigáda

Zároveň byla naplánovaná obnova staré studně a nově i lapání dešťové vody ze sousedních střech, aby zahrada měla dost vláhy a i děti si mohly za horkých dnů hrát s vodou.

V současnosti práce na náměstí stojí. Až se je ale podaří znovu dát do pohybu a proměnu rynku dotáhnout do konce, bude mít Chlum u Třeboně o další zajímavost víc.

autor: Filip Černý
Spustit audio