Na náměstí budou zadarmo rozdávat knihy, vyroste tu i čítárna

19. duben 2015

Ve středu 22. dubna začne v Českých Budějovicích třídenní festival Literatura žije!

Už delší dobu se v literární kavárně Měsíc ve dne i v ulicích města sbírají knihy, které se budou zdarma rozdávat na náměstí Přemysla Otakara II. Kromě toho se uskuteční řada autorských čtení a setkání.

Jestli si pamatujete na loňský ročník, určitě si také vybavíte, že se festival jmenoval trošku jinak – před slovesem „žije“ bylo v závorce NE. Jako by organizátoři měli o živé literatuře pochybnosti. Ty dnes ale může organizátorka festivalu Eliška Štěpánová klidně vyvrátit.

„Loni jsme měli název Literatura (NE)žije, protože všichni říkali, že to nemá cenu, že literatura nikoho nezajímá, že nikdo nečte. Ale přesvědčili jsme se o opaku, o festival byl velký zájem, lidé se ho aktivně účastnili. Tak jsme letos závorku odstranili a uvidíme... Třeba ji tam příští rok zase vrátíme,“ říká s úsměvem.

Program se oproti loňskému ročníku rozšiřuje. „Líbí se nám, jak se dostává literatura na veřejnost, takže letos chceme na náměstí kromě rozdávání knih udělat improvizovanou čítárnu, aby tam lidé mohli pohodlně strávit víc času. Bude také více pořadů,“ vysvětluje Eliška Štěpánová.

Ve vozech MHD opět zazní básně, na plovárně si návštěvníci poslechnou Rozmarné léto. Na pěší zóně budou lidé malovat obří komiks.

Festival trvá od 22. do 24. dubna.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio