Na nákladovém nádraží bude Divadlo Continuo hledat odpověď na otázky o současném světě

24. červenec 2022

Každé léto se stovky diváků vydávají na jedinečné putování za příběhem s divadlem Continuo. Vždy se odehrává na jiném místě a otevírá témata z nedávné minulosti, nebo žhavé současnosti. Po opuštěné cihelně, vodárně, železniční trati nebo břehu rybníka si divadlo Continuo s několika dalšími performery, tanečníky, výtvarníky a akrobaty vybralo jako jeviště nákladové nádraží.

Divadlo Continuo předvede na nákladovém nádraží Českých Budějovicích projekt s názvem Agora. „Je tu 120 metrů dlouhý peron. Když jsme sem poprvé přišli, okamžitě nás napadlo, že to je sloupořadí, které bylo na severní části aténské Agory, kde se scházeli filozofové,“ nastiňuje principál divadla Pavel Štourač.

Hlavní motiv podle něj vychází z toho, že po dvou letech epidemie, kdy jsme si mysleli, že už budeme žít normální život, přišla válka na Ukrajině. „Zdá se nám, jako kdyby všechny krize, o kterých víme už léta, najednou eskalovaly. V týmu Continua jsme celkem rychle dospěli k tomu, že tématem letního projektu by tentokrát mělo být něco, co nám pomůže nám hledat odpověď na otázku, v jakém světě to vlastně žijeme,“ říká.

Projekt poukazuje na osobní a společenskou dezorientaci. „Hodnoty, které vypadaly stabilně, se najednou rozpadají. Najednou nevíme, o co se opřít. Svět se velmi rychle mění. Vzpomněli jsme si na všechny ty úvahy z 90. let o tom, že žijeme v nějakém tekutém světě, který se během jedné generace změní k nepoznání. To je něco, co lidstvo nikdy nezažilo. A toto všechno jsme se pokusili přetavit do divadelního představení,“ dodává Pavel Štourač.

Celý rozhovor s principálem Divadla Continuo Pavlem Štouračem o projektu Agora si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.