Na Lipně budují novou sjezdovku. Začaly také opravy tras pro běžkaře

19. říjen 2015

Revize na lanovce, zkoušky techniky, mazání lyží a také budování nové sjezdovky. Tak vypadá příprava největšího jihočeského skiareálu na zimní sezonu. V Lipně nad Vltavou budou lidé v zimě využívat už dvanáct kilometrů sjezdovek.

„Nová sjezdovka se bude jmenovat Vyhlídka, bude dlouhá 1200 metrů,“ říká šéf skiareálu Petr Dušek. Sjezdovka by podle něj měla sloužit spíše sportovnějším lyžařům, ale bude dostatečně široká a bezpečná, takže ji mohou vyzkoušet všichni zájemci.

Vyhlídka bude hotová do konce října. Lyžovat se na ní začne, jakmile napadne sníh. Skiareál Lipno nově připravuje také rozvody vody, elektřiny a sněžná děla.

Lyžařská škola dává před sezonou dohromady nové technické vybavení a tým. Do techniky a nové sjezdovky v lipenském skiareálu letos investovali už 35 milionů korun.

Šumavské obce také začaly s opravami běžeckých tras. Udržování bílých stop, které turisté využívají zdarma, je ale poměrně drahou záležitostí. Obce proto hledají peníze na jejich provoz.

Například na parkovišti ve Stožci je cedule s informací, že parkovné bude použito na údržbu stop. Některým turistům se to ale nelíbí. „Tahle cedule některé lidi docela odrazuje, představovali by si samozřejmě částku nižší. Ještě nás osočují, že jsme zloději, že sto korun je hodně, že už nepřijedou. Myslím ale, že to není zase taková bomba, aby udělala vítr v peněžence,“ říká starostka Stožce Drahomíra Stanžovská.

Parkoviště využil Jan Mikšíček. Stokoruny nelitoval. „Jsme rádi, že tak přispějeme na údržbu. Myslím, že stovka za celý den není tolik a máte klid, že je auto na bezpečném místě,“ komentoval.

Za udržování bílých stop zaplatí šumavské obce sta tisíce korun. Podle starosty Kvildy Václava Vostradovského se o ně musí starat průběžně po celý rok. Uvítal by tedy zpoplatnění užívání stop.

Některé běžecké trasy má na starosti Správa Národního parku Šumava. Také tam se už několik let uvažuje o vybírání poplatku. „V letošním roce se ještě platit nebude, ale myslím, že je to otázka času,“ tvrdí ředitel šumavského parku Pavel Hubený.

Lyžaři v příhraničních rakouských a německých střediscích běžecké stopy platí. Při vstupu na okruhy musí lidé do automatu hodit od tří a půl do pěti eur. V ceně je parkovné a také možnost využití převlékárny. Toto denní vstupné je pro každého turistu samozřejmostí a nikdo se nad ním nepozastavuje.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , pfr
Spustit audio