Na Linku důvěry se obrací o sto procent víc seniorů, než dříve

25. únor 2021

Středisko pro rodinu a mezilidské vztahy a Linka důvěry, to jsou pojmy, s nimiž je už padesát let spojený Rostislav Nesnídal. Linka důvěry s číslem 387 313 030 funguje nonstop. A obrací se na ni stále více lidí.

„Lidé mají svá trápení, jsou doma uzavření a potřebují si s někým popovídat. Nemohu to rozdělit, že by volali jenom senioři, volají mladí, volají manželé, volají ti, kteří žijí sami. Nejvíce narostl ale počet u seniorů, až o sto procent,“ vypočítává Rostislav Nesnídal.

Senioři mají většinou buď nějaký dotaz, nebo potřebují informaci, nebo terapeutický rozhovor. Ten může trvat dvacet minut, nebo půl hodiny.

„Snažíme se to limitovat, aby zájemce zavolal třeba za týden. Aby byl čas a dostalo se i na ostatní,“ dodává Rostislav Nesnídal s tím, že u telefonu ve středisku sedí většinou psychologové.

Všichni mají výcvik v krizové intervenci a někteří i psychoterapeutický výcvik.

Když je člověk sám, tak všechno prožívá daleko víc, intenzivněji. Nahrává tomu i současná situace, senioři jsou čím dál více uzavřeni a mají obavy. Důležité je mít někoho, s kým by mohli komunikovat i kdyby to byl jen pes nebo kočka.

„Ale to nejsou jenom senioři, řada lidí nemá partnery a jsou na všechno sami. Není to jednoduché a trápení je u nich velké,“ míní Rostislav Nesnídal s tím, že dobrou radou by mohlo být chození na procházky, ty nikdo nezakazuje. Projít se po parku, v přírodě, to hodně pomáhá.

Celý rozhovor si poslechněte online.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio