Na likvidaci budov musí pracovat také Romové, zaznělo při pietním setkání v Letech

14. květen 2018 15:05

Letošní pietní akt za uctění památky obětí romského holokaustu v Letech u Písku měl pro většinu účastníků výjimečný význam. Pozůstalí obětí a další hosté měli poprvé možnost navštívit místo, kde stál pracovní tábor pro Romy.

Nachází se v areálu bývalého vepřína, který nedávno odkoupil stát.  Muzeum romské kultury chce na místě do roku 2021 postavit nový památník. 

„O co jsme tak dlouho usilovali, se nakonec stalo,“ uvedl ve svém projevu předseda Výboru pro odškodnění obětí romského holokaustu Čeněk Růžička. Ten byl jedním z hlavních bojovníků za to, aby na místě, kde umírali jeho příbuzní, stál důstojný památník.

Tradiční setkání bylo tedy letos pro něj velmi emotivní. „Jeden z nejvýznamnějších dnů mého života. A teď se budu snažit, aby po těch budovách vepřína tam vzniklo místo, které bude důstojné a moderní,“ dodal.

Spolu se zástupci státu se na začátku června vydá na inspekční cestu do Norska. Takzvané norské fondy totiž budou stavbu památníku financovat. V areálu vepřína by pak v nejbližších měsících měl začít archeologický průzkum.

Po něm bude následovat demolice. „Bude výběrové řízení na nějakou firmu, ta bude samozřejmě pod drobnohledem. Já trvám na tom, aby na likvidaci těch budov pracovali také Romové, to je hrozně důležité,“ uvedl Čeněk Růžička.

Vzpomínkového aktu se zúčastnili také diplomaté několika zemí. Nechyběl mezi nimi německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. „Zejména kvůli tomu, že tyto zločiny byly spáchány ve jménu Německa je pro nás velice důležité, abychom se těmito otázkami zabývali. Jsme velmi rádi, že nyní zde může vzniknout místo důstojného vzpomínání na oběti,“ komentoval.

Vepřín v Letech už je prázdný. Na jeho místě bude památník romského holokaustu

Vyklízení vepřína v Letech. Poslední prasata odsud odvezli 14. března 2018

Z vepřína v Letech u Písku ve středu 14. března majitel odvezl poslední prasata. Firma Agpi je poslala na porážku do masokombinátu v Plané nad Lužnicí.

Zhruba do podzimu mají být známy také konkrétní podmínky architektonické soutěže na podobu nového památníku. „V tuhle chvíli to vypadá tak, že se sejde komise, která stanoví kritéria pro zadání architektonické soutěže. Věříme, že během léta budou kritéria nastavená tak, že se soutěž bude moci vypsat,“ upřesnil vedoucí pietních míst Muzea romské kultury Luděk Strašák.

Další ze série debat o budoucnosti pietního místa bude 21. května v prostorách pražského Kampusu Hybernia.

autor: mvo
Spustit audio

Související