Na Křížové hoře nad Českým Krumlovem najdete poutní areál. O víkendech se můžete podívat dovnitř

13. prosinec 2021

Nad Českým Krumlovem na jihu Čech se tyčí několik výrazných kopců. Jednak nejvyšší hora Blanského lesa – Kleť. Tu byste našli severně od města. A přesně naproti, tedy jižně od Krumlova, je Křížová hora. Obecně se tomuto vrchu říká Křížák. Na jeho vrchol vede křížová cesta a nahoře stojí poutní areál s Kaplí Panny Marie Bolestné a svatého Kříže.

Co tu ale bylo dřív? Poutní areál, kříž nebo křížová cesta? „Kříž tady byl jako takzvaný wetterkreutz,“ vysvětluje Jarmila Hansová. V tomto smyslu to byl „počasový kříž“ nebo přesněji kříž, který měl symbolicky propojit prosby obyvatel města a okolí s nebeskými vlivy a počasím.

„Vzhledem k tomu, že celá společnost byla zcela závislá na klimatu a od něj se odvíjející úrodě a neúrodě, měli tenkrát velkou snahu počasí v dobrém ovlivňovat a stavět je pod ochranu nebes,“ dodává Jarmila Hansová.

Kříž na hoře k sobě lákal pozornost, přicházelo k němu čím dál víc lidí, takže v průběhu 17. století se postupně začala objevovat různá procesí, konaly se tam pobožnosti a na počátku 18. století postavili krumlovští na vrchu Křížové hory první malou dřevěnou kapli a první dvě boží muka, která se stala základem budoucí křížové cesty.

Poslední zastavení křížové cesty - Poutní areál na Křížové hoře

„V roce 1710 tu byla vysvěcena první zděná kaple. Kolem té později vyrostl zděný ambit. Lidé se sem chodili modlit, časem se tady usadil i poustevník, který měl jakousi funkci kostelníka, byl vydržován měšťany a městem a měl se pravidelně modlit za ochranu Krumlova,“ říká Jarmila Hansová.

Poutní areál na Křížové hoře nad Českým Krumlovem bývá otevřen o víkendech a svátcích. Vstupné je dobrovolné a je určeno na veškerý provoz a vybavení, výstavy a údržbu areálu i jeho okolí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.