Na kopci u Rudíkova je v zemi zakopaná ponorka. Vodohospodáři si tak vylepšili své zařízení

18. únor 2019
Česko – země neznámá

Moře Česká republika sice nemá, ale ponorku ano. A my vás k ní teď zavedeme. A nemusíte se bát, že by odplula. Je totiž zapuštěná do země a navíc ještě řetězem připoutaná ke sloupu na kopci nad Rudíkovem na Vysočině

„Někdy jsou na střechách vodojemů udělané rozhledny. Ale u Rudíkova napadlo projektanta zanořit do krajiny ponorku,“ říká Jan Urbánek z třebíčské vodárenské společnosti. A hned vysvětluje, k čemu zařízení slouží: „Voda odtud pokračuje na Třebíč. Přeruší se tlak a zásobují se obce Rudíkov, Budišov a další.“

Veškerá technologie je ale ukrytá uvnitř. Zvenku člověk vidí jen vršek ponorky z pozinkovaného plechu, která má zcela reálné rysy, včetně periskopů, které v tomto případě slouží jako větrací otvory.

Vstupní kabina, kterou představuje věž ponorky, je opatřená křidélky kormidla, které některé typy ponorek opravdu mají. A také nápisem FIRST CZECH SUBMARINE, což v překladu znamená První česká ponorka. „Takto zapuštěná do krajiny je určitě jediná,“ říká s úsměvem Jan Urbánek. Do útrob zařízení se vstupuje dveřmi ve věži. I když ponorka nemůže odplout, je „pro všechny případy“ přivázaná řetězem ke sloupu.  

Do ponorky se vstupuje plechovým tubusem po kovovém žebříku. Místnost uvnitř je hranatá a betonová. Zajímavá jsou světla umístěná po obvodu, která jsou kulatá a plochá a evokují tak okénka v lodi.

„Projektant je navrhnul, aby to připomínalo výhled do moře,“ říká Jan Urbánek. Jelikož je uvnitř ponorky citlivé vodárenské zařízení, není vstup do jejího nitra volný, a je dokonce chráněný elektronickým bezpečnostním zařízením. Prohlídka s komentářem je ale možná po předchozí domluvě s pracovníky vodárenské společnosti. Ale zvenčí se na ponorku u Rudíkova na Vysočině můžete podívat kdykoli.          

 

Spustit audio