Na koleji jsme se klepali, že přijde policie, vzpomíná Michal Pixa na začátky Visacího zámku

17. únor 2016

Dostaneme se pod visací zámek! Z téhle věty vznikl na počátku 80. let název známé punkové kapely. „To bylo období, kdy jsme se i trochu báli, že bychom se kvůli tvorbě mohli dostat za mříže. A náš zpěvák ječel tuhle větu,“ vzpomíná kytarista a zakládající člen skupiny Michal Pixa.

Visací zámek vznikl v roce 1982. První koncert se odehrál v prosinci a samotná kapela byla podle Michala Pixy založená o pouhé tři týdny dříve. „Měli jsme dvě zkoušky a během nich udělali patnáct písniček. Šlo to strašně rychle a byla to velká legrace, bavilo nás to. Na prvním koncertě jsme těch patnáct písniček hráli dvakrát, protože jich bylo málo,“ směje se.

Kapelu tvoří spolužáci z ČVUT v Praze, kam Michal Pixa nastoupil po absolvování stavební školy v Českých Budějovicích. „S basákem jsem od začátku chodil do stejného kruhu, v druháku k nám přestoupil zpěvák a bubeník k nám propadnul. Založili jsme kapelu a kupodivu jsme všichni i dostudovali,“ říká.

Členové Visacího zámku si ale uvědomovali, že právě kvůli hraní punku za totality je mohou ze školy vyhodit. „Nevěděli jsme, jak daleko můžeme zajít. Někdy jsme si pustili pusu na špacír a pak jsme se na koleji klepali, že přijde policie. Tajná policie se snažila kapelu zrušit, zakazovali nám koncerty, zastrašovali, jenže se nás zastával spolužák, který byl ve Svazu mládeže, a stavárna nás milovala. Kličkovali jsme, měnili jsme název a takhle jsme to přečkali,“ popisuje.

Všechny písně na repertoáru jsou vlastním dílem kapely. V současné době Visací zámek vystupuje průměrně pětkrát až šestkrát měsíčně a nic na tom nemění ani zvyšující se věk. „Padesátku jsme nijak neřešili, spíš si říkám, že už se blíží šedesátka a bude to horší. Záda a klouby už bolí, ale když jste na pódiu, tak to tolik nevnímáte, spíš až druhý den,“ dodává Michal Pixa.

V publiku má Visací zámek stále i náctileté posluchače. „Bohužel je jich míň než před pár lety, kdy byl velký boom po písni Známka punku. Najednou na nás začalo chodit 30 až 40 procent náctiletých. Teď to trochu opadlo, myslím, že průměrný věk je kolem 35 let,“ říká Michal Pixa.

Kapela jej nikdy neživila, jeho civilním povoláním je vedoucí IT oddělení v nadnárodní společnosti. V oboru pracuje od konce studia a nechce měnit. Rozhodně si ale také neumí představit, že by skončil s hudbou. „Visací zámek je unikátní a je to dílo náhody, že něco takového vzniklo. Stále hrajeme v původní sestavě,“ uzavírá.

Spustit audio