Na knize O broukovi, který smrděl, se budou podílet žáci blatenské základní školy

28. červen 2021 06:10

Ochránit domov kriticky ohroženého páchníka hnědého se pokusí žáci blatenské základní školy. Budou se podílet na knize o něm. Má se jmenovat O broukovi, který smrděl a vznikat začne už letos v létě.

Žáka osmé třídy Matěje Machka projekt zaujal a už při první schůzce měl připomínky k námětu. „Zaujalo mě to, mě baví věci, které se týkají přírody. Také už několik let dělám do divadla, mám za sebou i nějaké literární pokusy, zkusit se má všechno,“ říká.

O tom, že bude mít projekt pro žáky přínos, nepochybuje ani jejich učitelka Ivana Matějovicová. „Budou se víc starat o svůj region. Jsou v něm rádi, narodili se tu a žijí tu, takže tím je dané, že se o to zajímají a chtějí víc vědět,“ myslí si.

Čtěte také

V době koronakrize měli právě o páchníku hnědém i dalších ohrožených druzích děti online přednášku. A protože je téma zaujalo, rádi v něm budou pokračovat. „Vůbec jsem nevěděl, že máme u nás v parku nějakého vzácného brouka. Rád bych se zapojil tím, že něco přidám do knížky,“ komentuje Matěj Kupar.

Zajímavosti o Blatné, ale i fantazii mladých lidí chce využít Pavel Pechoušek, mluvčí projektu CZ-SK South Life, který se ochranou páchníka zabývá. „Ve třídě se najde dostatek dětí, které mají zájem něco vytvořit. Sice jsou to osmáci, ale já věřím, že se stanou platnými členy redakčního týmu a mohou být klidně i autory celé knihy. Já sám bych nejradši byl jenom korektorem a editorem,“ uvádí.

Knihu začnou děti společně s Pavlem Pechouškem tvořit letos v létě. K prodeji by měla být ještě před Vánoci.

Spustit audio

Související