Na Kleť vedou všechny turistické značky. Český rozhlas si tu na jedno odpoledne zřídil studio

15. červen 2015

Na vrcholu Kleť v Blanském lese si v sobotu 13. června Český rozhlas České Budějovice postavil malé venkovní studio. Do éteru odsud mířilo živé vysílání mezi 12. a 13. hodinou. Moderoval Zdeněk Zajíček.

Poprvé si hraní v přímém přenosu vyzkoušela Mladá dudácká muzika ze Strakonic. Tu založil Patrik Ředina, když mu bylo pouhých 14 let. „Ve Strakonicích je silná dudácká tradice, takže jsme k tomu všichni měli vztah odmalička a zkrátka jsme se dali dohromady,“ vysvětluje. Kapela zpracovává folklórní materiál z jižních Čech a Chodska, její věkový průměr je momentálně 21 let.

Neodmyslitelnou součástí Kletě je chata s rozhlednou. Tu vlastní podnikatel Ladislav Faktor. „Po revoluci jsem začínal se soukromým rozhlasovým vysíláním, a tak jsem zabrousil na Kleť k vysílači. Do místní chaty jsem se hned zamiloval, je to inspirativní místo,“ říká.

Rozhledna nese jméno Josefova věž a jedná se o nejstarší kamennou rozhlednu v Čechách. Byla dostavěna roku 1825.

Ke Kleti dále už léta patří hvězdárna. Zde působí astronom Miloš Tichý a návštěvníkům doporučuje, aby sem vystoupali především v létě. „Budeme mít otevřeno denně kromě pondělí a chystáme zajímavý program, lidé si například budou moci prohlédnout a osahat model sondy Rosetta a komety,“ přibližuje.

Astronomové z kleťské hvězdárny jsou uznávanými objeviteli planetek. Ta nejnovější je již jejich 1017. v pořadí. „Má krásné číslo 434343. Především se ale zaměřujeme na zpřesňování dráhy nebezpečných planetek,“ dodává Miloš Tichý.

Kleť je častým cílem členů Klubu českých turistů. Předseda Jiří Franc na vrchol vyjde minimálně třikrát do roka, protože příroda je zde pokaždé jiná a stojí za vidění. „Přes Kleť vedou všechny turistické značky - červená, zelená, žlutá i modrá. Záleží na každém, jakou si trasu zvolí, někdo má rád klasický výstup pod lanovkou z Holubova, někdo jde raději z Krumlova nebo Chvalšin,“ připomíná Jiří Franc.

Živé vysílání Českého rozhlasu České Budějovice z vrcholu Kleť.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.