Na jihu Čech začal fungovat už třetí babybox

12. leden 2010

V areálu písecké nemocnice byl zprovozněn nový babybox. Jde o speciální vytápěnou schránku, kam mohou novopečené matky anonymně odložit své nechtěné dítě. Písecký babybox je po schránce v Jindřichově Hradci a ve Strakonicích třetím zařízením tohoto druhu v Jihočeském kraji.

Nový písecký babybox je navíc na dobrém místě na boční straně hematologicko-transfusního oddělení, kam je přístup přímo z parkoviště před nemocnicí.

Jak připomněl autor projektu babyboxů Ludvík Hess, ne každá nemocnice se na případné umístněné speciální schránky pro nechtěné novorozence dívá tak, jako třeba ta písecká nebo strakonická: "Málokdo řekne kategoricky ne, ale spíše říkají, že v dohledné době, nebo zatím jsme o tom neuvažovali. Když jsem s babyboxy začínal, tak jejich pozice byla nejistá. Dnes už je celkem jasné, že devět z deseti lidí jsou příznivci babyboxů. Skutečnost je taková, že jeden z deseti lékařů je neúplně informovaný a má nějaké námitky."

Na jihu Čech babybox nenajdeme například v největší jihočeské nemocnici v Českých Budějovicích. A v dohledné době se na tom podle Milana Hanzla, primáře zdejšího neontologického oddělení, zřejmě nic nezmění: "Problém nelze stavět jednoznačně. Jsou příznivci i odpůrci. My jsme zatím spíše rezervovaní. Nikoliv, že bychom byli jednoznačně proti, ale argumenty nelze pominout. Diskutujeme o tom, reálné plány zatím nemáme."

V České republice bylo od roku 2005 zprovozněno 31 babyboxů. Dosud pomohly zachránit život 28 dětem. Naposledy se tak stalo v polovině prosince v Městské nemocnici v Ostravě.

Spustit audio