Na jihu Čech za týden přibylo 90 pacientů s onemocněním covid-19

31. červenec 2020 09:30

V Jihočeském kraji za poslední týden výrazně stoupl počet pacientů s koronavirem. Přibylo 90 nových případů, což je trojnásobně víc než v předchozím týdnu. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Podle nich v kraji od března onemocnělo covidem-19 331 lidí. V současné době je na jihu Čech 110 pacientů s koronavirem, před pár týdny jich přitom bylo kolem deseti.

Významný nárůst způsobilo ohnisko v Prachaticích, kde onemocněli především lidé z firmy Intica Systems. V okrese je teď 39 případů, z čehož zhruba třicet připadá na zaměstnance společnosti, kteří ve středu a ve čtvrtek podstoupili testy na koronavirus.

Kompletní výsledky zatím hygienici neznají, ale po analýze většiny vzorků asi z 350 odběrů potvrdili zatím šest případů. „I přes situaci v Prachaticích je u nás v kraji stále klid. Není důvod vyvolávat nějakou paniku,“ dodala ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Čtěte také

Kraj navíc podle ní stále zůstává nejméně zasaženým z České republice. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel má momentálně 51,39 případů. Například v Moravskoslezském kraji je 373,33 případů nákazy na 100 tisíc lidí.

Prachaticko je ale nyní nejzatíženějším okresem v republice, protože na 100 tisíc obyvatel připadá téměř 67 nemocných. V okrese od středy platí přísnější hygienická nařízení, například nošení roušek ve všech veřejných vnitřních prostorách.

„Pro podezření na onemocnění covid-19 bylo na jihu Čech dosud vyšetřeno celkem 20 782 osob. V povinné karanténě se k čtvrtečnímu večeru nacházelo 143 osob,“ doplnila epidemioložka krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související