Na jihu Čech za týden přibylo 190 nových případů koronaviru

24. září 2021 14:23

Jihočeští hygienici za poslední týden zaznamenali 190 nových případů koronaviru. V porovnání s předcházejícím týdnem je to o 40 více. Situace v regionu je však z pohledu šíření covidu-19 klidná a v nemocnicích je minimum pacientů s tímto onemocněním. ČTK to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba.

Podle ředitelky jihočeské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové jsou v karanténě na jihu Čech přibližně tři desítky tříd základních a středních škol.

„Denní přírůstky nových případů jsou minimální. Momentálně máme v kraji necelé čtyři stovky aktivních pacientů. Loni ve stejnou dobu jich bylo přes tisíc. Navíc důležitým ukazatelem je počet pacientů v nemocnicích, kde se můžeme bavit o řádu jednotek a v některých dnech dokonce není nikdo hospitalizovaný s covidem-19,“ uvedl hejtman.

V souvislosti s koronavirem v posledních více než dvou měsících na jihu Čech nikdo nezemřel. „Momentálně nám nejvíce nových případů přibývá mezi aktivní populací do 54 let,“ doplnila Kvetoslava Kotrbová.

Martin Kuba uvedl, že v nejbližších dnech začnou zájemci dostávat třetí dávku vakcíny proti koronaviru. „Půjde především o klienty domovů pro seniory. Měly by k nim dorazit mobilní očkovací týmy,“ upřesnil.

V jižních Čechách, které mají přes 640 tisíc obyvatel, se od začátku pandemie loni na jaře prokázal covid-19 u 99 991 lidí. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 1795 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související