Na jihu Čech se chystají opatření proti šíření viru prasečí chřipky

29. duben 2009

Virus nového typu prasečí chřipky, který se do celého světa rozšiřuje z Mexika, je označován za kombinaci viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Je považován za nebezpečný, protože se rychle šíří mezi lidmi a neexistuje proti němu žádná vakcína.

Zda se lidé na jihu Čech obávají této nákazy, která si v Mexiku vyžádala už více jak 150 lidských životů, jsme se zeptali v českobudějovických ulicích.

Výskyt nového typu prasečí chřipky v Evropské unii je pouze ojedinělý, přičemž nemoc se zatím objevila jen v Británii a ve Španělsku. Zda se konkrétně v Českých Budějovicích nějakým způsobem připravují na případný výskyt tohoto onemocnění na jihu Čech, Českému rozhlasu řekla náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská: "Probírali jsme tuto záležitost s ředitelem českobudějovické nemocnice. Samozřejmě první kroky proti tomuto riziku se dělají a nemocnice je připravena. Jsou nakoupeny ochranné prostředky pro personál, které je v prvních fázích nejdůležitější, a samozřejmě jsme předzásobeni léky."

Náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská přesto věří, že poplach je větší, než na první pohled vypadá.

Spustit audio