Na jihu Čech přibylo za poslední den 1580 lidí s koronavirem, nejvíc od začátku pandemie

24. listopad 2021 09:03

Za posledních čtyřiadvacet hodin jich přibylo 1580. Nejvíc nově nakažených hygienici evidují v kategorii žáků středních a základních škol. Doplňování výsledků z pondělního plošného testování nadále pokračuje.

Mezi dětmi ve věku od pěti do čtrnácti let přibylo celkem 559 nově nakažených. V kategorii dospělých byl největší nárůst u věkové skupiny 35 - 44 let, uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Podle ní platí, že nejvíc lidí s covidem-19 v kraji je stále na Českobudějovicku.

Ve všech okresech se na začátku týdne uskutečnilo testování žáků základních a středních škol.

„Ke včerejšímu večeru jsme získali průběžně aktualizované informace o testování na 282 základních a 96 středních školách Jihočeského kraje. Večer byly k dispozici výstupy k 39 523 testům dětí, které průběžně ukazovaly 748 pozitivních antigenních testů, jež je nyní třeba konfirmovat metodou PCR. Dále byly k dispozici výsledky testování 1 275 pracovníků ve školství, kde vyhledávací antigenní testy ukázaly zatím 12 pozitivních,“ uvedla v úterý večer ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková.

Co se týče aktuální epidemiologické situace v kraji, dnes stoupal počet nových případů masivně především mezi školními dětmi.

„Výrazně nejvyšší byl denní přírůstek mezi školáky ve skupině 10 – 14 let, kde přibylo 314 pozitivních, mezi mladšími školními dětmi 5-9 let pak 235 pozitivních. Je proto zcela evidentní, že testování ve školách má velký smysl a díky němu se nám daří izolovat děti, které jsou většinou bezpříznakové a dál by roznášely infekci ve svém okolí,“ říká ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Mezi dospělými byl výskyt nových případů nejvýraznější ve skupině 35 – 44 let (+222) a 45 – 54 let (+166).

V nejzranitelnější věkové skupině seniorů nad šedesát pět let v úterý přibylo 134 případů. Dnes registrují hygienici šest úmrtí, v drtivé většině jde o neočkované pacienty nad 65 let.

autoři: Matěj Vodička , Zdeněk Zajíček | zdroj: KHS Jihočeského kraje
Spustit audio