Na jihu Čech je nejvyšší PES na Jindřichohradecku, kde je nyní na úrovni 78. Naopak nejnižší hodnotu dosahuje 51 na Prachaticku

18. prosinec 2020 09:53

Index koronavirového rizika v jižních Čechách za týden stoupl o tři body na 66. Přesto skóre protiepidemického systému (PES) zůstává nejnižší po Praze

Celostátní průměr koronavirového rizika dnes odpovídá hodnotě 76, což je pátý a tedy nejvyšší stupeň. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Na jihu Čech je nejvyšší PES na Jindřichohradecku, kde je nyní na úrovni 78. Naopak nejnižší hodnotu dosahuje 51 na Prachaticku.

Od středy může veřejnost zdarma podstoupit antigenní testy na koronavirus. Nabízejí je nemocnice a někteří praktičtí lékaři. Zájem o tuto službu roste. Jihočeský kraj proto od pondělí zvýší kapacitu odběrů ve svých nemocnicích. Od pondělí do středy budou termíny od 8:00 do 22:00. Kapacita volných míst se tím zdvojnásobí.

„Na základě obrovského zájmu veřejnosti jsem se obrátil na všechny ředitele nemocnic, zda by bylo možné ještě tohle zvládnout. Vím, že naši zdravotníci už spoustu měsíců pracují s extrémním nasazením a jsem si vědom, že v těchto předvánočních dnech je to pro ně další obrovská zátěž. O to víc si vážím všech, kteří se na tomto rozšíření kapacit budou podílet. A právě proto jako hejtman navrhnu, abychom všem zdravotníkům na testovacích místech v těchto třech dnech vyplatili mimořádnou odměnu. Navrhnu, abychom využili peníze, které jsme ušetřili snížením odměn na krajském úřadě," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Od začátku epidemie se nákaza covidem-19 prokázala u 35 515 Jihočechů. Uzdravených už je přes 31 tisíc a 556 pacientů s koronavirem v kraji umřelo.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio