Na jihu Čech do roku 2030 ukončí těžbu více než polovina kamenolomů

16. březen 2021 16:33

Celkem 16 z 29 kamenolomů na jihu Čech do deseti let ukončí těžbu a jen dalších deset má zásoby na delší dobu. Vyplývá to z aktuálních výzkumů České geologické služby, které má Český rozhlas k dispozici. Podle nich tak v kraji během příští dekády hrozí stavební surovinová krize. Těžaři proto volají možnosti vybudovat nová ložiska.

V celé České republice se to zatím od roku 1989 nepodařilo. Odborníci vidí problém ve složité legislativě. Proti novým lomům také často protestuje veřejnost.

„Nastane krize, není to nějaká výhrůžka, to je fakt,“ říká v reportáži Pavel Fučík, jednatel společnosti, která provozuje jeden z největších lomů v Jihočeském kraji a dodává: „Dovážet z ciziny, to je nesmysl. Každá země si chrání svůj trh.“

Čtěte také

V Ševětíně u Českých Budějovic chce proto firma vybudovat nový lom s těžební i zpracovatelskou částí a starý areál naopak postupně zrekultivovat na přírodní lesopark. Projekt ale naráží na odpor části obyvatel Ševětína i přilehlých obcí. Firma ho veřejnosti představila v loňském roce:

„Teď je ve fázi, kdy by mělo dojít ke schválení Zásad územního rozvoje kraje, kde by měla být povolena a nebo zanesena do krajských plánů nějaká nová těžebna. Pak nás čeká referendum v Ševětíně, které si místní občané vyžádali a které se týká změn územního plánu Ševětína a nové technologické linky,“ vysvětluje Pavel Fučík.

Na problém dlouhodobě upozořnuje geolog Josef Godány z České geologické služby. Podle něj se to netýká pouze jihu Čech. Například Středočeský kraj je na tom ještě hůře. Podle Godányho do deseti let odpadne ve Středočeském kraji ze 32 lokalit 60 procent, dokonce i  více. A nastane situace, že nebude kde brát.

Vliv na úbytek v lomech mají také klíčové infrastrukturní stavby v regionu, jako je například dálnice D3, která prochází v těsné blízkosti Ševětínského lomu. Jen pro představu - jeden dálniční kilometr spotřebuje 80 tisíc tun kameniva. Samotná administrativa včetně nutných povolení při výstavbě nového lomu zabere v průměru asi deset let.

„Je třeba uvolňovat nové území pro těžbu, je to zcela logická posloupnost, zvlášť když je lom dobře situovaný k plánovaným stavbám,“ říká Josef Godány.

Přímo v Jihočeském kraji by situaci mohla usnadnit aktualizace regionální surovinové politiky. Nová verze tohoto klíčového dokumentu se momentálně podle hejtmanství dokončuje.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

 

Spustit audio