Na jihočeské tvrzi jménem Tichá uslyšíte skutečné ticho. A dýchne na vás i znovuzrozená historie

1. listopad 2021

U jihočeského Dolního Dvořiště stojí Tichá tvrz. Ještě před několika lety byste tam našli jen jednu kamennou věž, do které se výrazně zahryznul zub času. Kolem bylo jen rumiště a polorozpadlý statek s torzy vraků zemědělských strojů. A protože prakticky za kopcem jsou už hranice s Rakouskem, nesmělo se sem za minulého režimu vůbec. Ale členové sdružení Hrady na Malši celý areál doslova vykopali ze země.

Původně se myslelo, že zdejší tvrzí byla vlastně jen ona jediná obytná věž, jakýsi donjon. Ale tato domněnka už dávno neplatí. Stačí, když se na Tichou vydáte třeba i jednou ročně, a nebudete se stačit divit, jak se areál tvrze mění. Zatím poslední velkou změnou je právě dokončená hrázděná nástavba na vrchu hlavní věže. Stavělo se původní technologií, tedy trámy s hliněnou výplní.

„S velkou pravděpodobností se dá předpokládat, že nějaká nástavba tady byla,“ vysvětluje předseda sdružení Hrady na Malši Radek Kocanda. „Při archeologických průzkumech v roce 2008 byly totiž na vrcholu věže nalezeny zbytky komorových kachlů, a to byl jasný doklad toho, že nahoře nějaké otopné těleso stálo.“ Z toho vyplynulo, že se tu kdysi netopilo jen pod nějakou střechou, ale že tam musela být i nějaká místnost.

Hlavní věž tvrze Tichá

Podle archeologických průzkumů měla tvrz i své vnější opevnění a dokonce i druhou věž s bránou, skrz kterou se chodilo dovnitř. Jak dodává Radek Kocanda, opevnění vydatně pomáhal i rybník Hláska, který vznikl pravděpodobně ve stejné době jako tvrz, tedy ve 13. století. Tehdy byl třikrát větší než nyní a jeho voda napájela i příkopy kolem tvrze.

Radek Kocanda v podkroví nástavby hradní věže

Za poslední dva roky vznikly na Tiché i další stavby přesně v duchu původního stylu. V současné době se dokončuje i muzeum a krčma, která ponese jméno původního majitele tvrze Jana z Michalovic.

Do Tiché se dostanete z Dolního Dvořiště směrem na Rychnov nad Malší odbočkou přes Svatý Kámen. Tam se můžete cestou zastavit také. Z podlahy zdejší kaple totiž ční dva vysoké kameny, které se podle pověsti postupně rozestupují. A až mezi nimi bude tolik prostoru, že tudy projede kočár, nastane konec světa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.