Na Jihlavsku hořel dům se zbraněmi a střelivem

10. červenec 2018 13:02

Jihlavští hasiči zasahovali u požáru rodinného domu v obci Bílý Kámen. Škoda je 5 milionů korun.

Dnes krátce po půl čtvrté ráno přijalo operační středisko HZS Kraje Vysočina hlášení o požáru nízké budovy v obci Bílý Kámen. „Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Jihlava a tři jednotky dobrovolných hasičů z Jihlavy, Větrného Jeníkova a Bílého Kamene,“ popisuje zastupující mluvčí HZS Kraje Vysočina Jan Horský.

 

požár_Bílý_Kámen_2.jpg

Dvě třetiny domu už byly v plamenech

„Po příjezdu první jednotky bylo průzkumem zjištěno, že požárem jsou zasaženy asi 2/3 rodinného domku s přilehlou garáží. Při hašení bylo majitelem domu zasahujícím hasičům sděleno, že v objektu jsou umístěny dvě propanbutanové lahve a svařovací acetylénová souprava.“ Podle Horského majitel zasahující jednotky také varoval, že jsou v domě zbraně a střelivo. „Hasiči zahájili intenzivní hašení v dýchací technice, při hašení použili pěnu pro snížení intenzity hoření. Požár byl uvnitř budovy zastaven před další místností se střelivem, hasiči prováděli ochlazování zdí a podhledu.“

 

plynova_lahev_2.jpg

Střelivo explodovalo

Za pomocí termokamery zasahující jednotky vyhledávaly skrytá ohniska požáru a hledali umístění acetylénové soupravy v garáži. Na nalezené svařovací soupravě naměřily teplotu 60o C, a okamžitě zahájily ochlazování lahve. V domě nakonec našly i trezor se zbraněmi a střelivem. „V průběhu požáru explodovalo a shořelo,“ konstatuje zastupující mluvčí Jan Horský. Hasiči pokračovali v ochlazování propanbutanových lahví a acetylénové soupravy, dohašovali skrytá ohniska a během hodiny měli požár pod kontrolou.

Příčina požáru je v šetření a zásah se obešel bez zranění.

autor: Michal Malý
Spustit audio