Na Jadranu zemřel po kolizi s jachtou rakouský chlapec

8. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatský Jadran je skutečným rájem jachtařů. Čisté moře a krásná krajina poskytují mimořádně velké možnosti k příjemnému odpočinku i aktivní dovolené na lodi. Ne vždy ale výlet na jachtě končí dobře.

Chorvatské pobřeží Jaderského moře je proslulé i svou členitostí. Celková délka pobřeží je 5836 kilometrů. Z toho na pobřeží pevniny připadá 1778 kilometrů.

Ostrovů a ostrůvků na chorvatském Jadranu je 1246. Padesát z nich je obydlených. Množství plně vybavených jachtařských přístavů se blíží k padesáti. Mimo to je samozřejmě možné kotvit také v městských přístavech, zátokách na pobřeží a ostrovech.

Jachtaření určitě poskytuje velkou míru potěšení a svobody, s kterou je ale spjata i zodpovědnost. Jinak nemusí výlet na jachtě dopadnout dobře. Příkladem je včerejší neštěstí, ke kterému došlo v podvečer u Vodice.

Desetimetrová jachta, kterou řídil 29letý muž, doslova nalétla ve velké rychlosti na dvě rakouské děti, které byly v Chorvatsku na dovolené s rodiči. Šestnáctiletý Tobias nehodu nepřežil, jeho 13letý bratr Nicolas leží těžce zraněn v nemocnici. Lékařům se podařilo zachránit mu nohu před amputací. Jachtaři nyní hrozí vězení na dobu tří až deseti let.

Blesk dnes před polednem způsobil požár na ostrově Ižu. Místním hasičům pomáhají v boji s tímto přírodním živlem dvě speciální hasičská letadla, takzvané kanadery. Oheň zachvátil asi 1,5 hektaru nízkých porostů a smrkového lesa.

Doprava

Z Rijeky do Zagrebu se dostaneme rychleji - za 80 minut. Chorvaté totiž letos otevřeli novou část dálnice. 21 kilometrů dlouhý úsek Vrata - Delnice - Ravna Gora je už v obou směrech dvouproudový. Stavba přišla na 95 milionů kun.

Na dálnici A1 u tunelu Sveti rok je ve směru od moře do vnitrozemí čtyřkilometrová kolona. V opačném směru se jezdí bez problémů, volný je i průjezd tunelem Mala kapela. Zvýšený provoz je hlášen z jadranské magistrály, a to hlavně v blízkosti turistických center, kam začínají přijíždět noví turisté.

Kolonám se podle chorvatského automotoklubu nevyhnou řidiči, kteří se zítra vydají na dálnici A1. Budou se tradičně tvořit v obou směrech zejména v odpoledních hodinách před tunely Svety rok a Mala kapela. S 30minutovým zdržením počítejte na hraničním přechodu Stara gradiška, podobná je situace i na ostatních přechodech.

Kurzy a ceny

Pokud potřebujete vyměnit peníze, nabízíme pro srovnání kurs banky Zagrebačka. Za jedno Euro dostanete sedm kun a 17 lip a za 100 českých korun 29 kun a 70 lip. Ceny benzínu a nafty se v síti čerpadel INA v porovnání se včerejškem nezměnily, Za litr eurosuperu 95 zaplatíte devět kun a čtyři lipy, za litr eurodieselu devět kun a 46 lip.

Počasí v sobotu 9. 8.

Dnes v noci a zítra ráno bude místy pršet, mohou se objevit i bouřky. Během dne se počasí vyjasní, pouze v jižní Dalmácii ještě může sprchnout. V Dalmácii bude jinak slunečno. Ranní teploty od 18 do 23, nejvyšší odpolední teploty zítra vystoupí k 28 až 32 stupňům Celsia. Teplota moře se bude pohybovat od 24 do 27 stupňů.

A máme také upozornění pro jachtaře. V noci a zpočátku dne jsou hlášeny lokální bouřky. V noci na severním a částečně na středním Jadranu udeří bura a severozápadní vítr o rychlosti 30 až 50 uzlů. Viditelnost na moři bude 10 až 20 kilometrů, při dešti dva až čtyři kilometry. Moře bude na stupni 2 až 3.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu