Na husí pečínku přijdou do restaurací tisíce lidí. Kuchaři se před svatým Martinem nezastaví

Českobudějovická restaurace, kde šéfuje Jindřich Petřík, peče svatomartinské husy

Kuchaři v některých restauracích se kvůli husí pečínce moc nevyspí. O tuto posvícenskou lahůdku je totiž velký zájem. Například jedna českobudějovická restaurace peče před svatým Martinem 140 hus.

„Sklad je plný hus, zamlouváme si je už někdy v červnu. Začali jsme péct od středeční noci. Husu vždycky vybalíme, vyndáme vnitřnosti, játra necháme na paštiku, ostatní drůbky uvaříme a připravíme na polévku,“ ukazuje šéfkuchař Jindřich Petřík.

Od půl šesté musí být zaměstnanci kvůli husám na svých místech. „Moc se nevyspíme, ale je to jednou za rok,“ komentuje šéfkuchař.

Svatomartinská pochoutka, to ale není jenom pečínka. Je potřeba připravit také přílohy. „V jednom hrnci právě dovařujeme šumavské drbáky, to jsou bramborové knedlíky ze dvou třetin vařených brambor a třetiny syrových. Teď je budeme za chvilku vyndávat, bude jich 600 a k tomu 120 kilo zelí,“ říká Jindřich Petřík.

Jestli je pečínka dobře upečená, pozná zkušený kuchař na první pohled. Jindřich Petřík ale kromě zraku spoléhá i na hmat. „Já si vždycky sáhnu na prsíčka i stehýnka,“ směje se.

Na přípravě 600 porcí husí pečínky se podílelo sedm kuchařů. Pečení trvá téměř třicet hodin.

Související