Na hradě v Ledči nad Sázavou mají přes tisícovku plyšových medvídků. Přidat můžete i toho svého

20. září 2022

Plyšový medvěd je určitě jedna z nejoblíbenějších hraček, která má dlouhou historii. Jeden z nejznámějších medvídků, Teddy, vznikl díky americkému prezidentovi Theodoru Rooseveltovi. Na hradě v Ledči nad Sázavou na Vysočině zaplnili medvídci všech barev, tvarů a velikostí hned několik místností.

„Je to sbírka několika dárců. Máme plyšové medvídky od pana Hanče, od paní Zemanové,“ říká průvodkyně Pavla Pfeferová s tím, že další medvídky nosí sami návštěvníci hradu a pravidelně je přinášejí i účastníci dětských letních táborů v okolí. Přesnou evidenci medvídků zatím na hradě nemají, ale každopádně už jich je přes tisíc.

Některé hračky mají i svůj rodokmen. Nejpodrobnější jsou ve sbírce Petra Hanče, kde je napsané nejen jméno, původ, velikost, materiál, ale například i národnost nebo pohlaví. Medvídci od návštěvníků mívají na kartičce popsaný i svůj příběh. V expozici je se zajímavým příběhem uložený třeba i medvídek herečky Báry Štěpánové.

Medvídek Báry Štěpánové

Nejstarší medvídci jsou i století. Jsou vycpaní pilinami, mívají pohyblivé končetiny a někteří při naklonění i bručí. „Jsou tady pletení, háčkovaní, někteří jsou vyfešákovaní s kloboučky nebo svetříky,“ ukazuje průvodkyně. V polici sedí i známý maskot olympijských her v Moskvě, nebo filmový medvídek Paddington. V místnostech jsou vytvořené i celé medvědí scény. „Děti si mohou medvídka usadit tam, kde se jim to líbí. Třeba do vláčku,“ dodává Pavla Pfeferová.

Výstavu medvídků doplňují dětská šlapací vozítka. A to jak stará, odřená, tak i nové naleštěné pseudoveterány nebo letadla. Děti se v nich sice nemohou projet, ale není problém se v některém nechat vyfotografovat. To samé platí i pro medvídky. Pohladit a fotografovat je dovoleno.

Medvídci a šlapací autíčka
Spustit audio