Na hradě Rožmberk můžete detailně prozkoumat výzdobu Rytířského sálu

29. srpen 2017

Na hradě Rožmberk čeká teď na návštěvníky kromě běžné prohlídky jedna novinka. V hradní výstavní síni je umístěna expozice věnovaná tamnímu Rytířskému sálu. Pozdně renesanční interiér patří mezi to nejcennější, co památka nabízí.

Digitální projekce umožňuje pozorovat detaily výzdoby, k vidění jsou i historické předměty. „Ty mají doplnit atmosféru počátku 17. století, ze které pochází výzdoba Rytířského sálu. Sál je součástí naší hlavní prohlídkové trasy, která má ale vyhrazený určitý čas, takže tady se snažíme prezentovat ty jednotlivé výjevy, detaily,“ popisuje kastelánka hradu Andrea Čekanová.

Výstavou se hrad Rožmberk připojili k projektu Rok renesanční šlechty. „Myslím, že renesanční Rytířský sál na Rožmberku se k tomu přímo nabízel,“ dodává kastelánka.

Při procházení interiérů si lidé mohou všimnout různých pruhů na zdech, jako by tady někdo škrábal omítku. „Omítku skutečně někdo škrábal, ale velice odborně. Je to restaurátorský průzkum, který jsme tu dělali ve dvou fázích. Původní výmalba byla trochu jiná než dnes, takže do budoucna se návštěvníci mohou těšit na to, že těm místnostem skutečně vrátíme původní kabát,“ vysvětluje Andrea Čekanová.

Výstava Rytířský sál - příběh vepsaný do zdí potrvá na hradě Rožmberk do konce září. Sezónní prohlídky pak ještě o měsíc déle.

autor: mvo
Spustit audio